Oansvarigt av S-styret att försena läkares utbildning

Slutreplik på "Vi är inte beredda att sätta AT-systemet ur spel" i Vimmerby Tidning 22 februari.

"Region Kalmar län har inte råd med att nya läkares utbildning försenas. I förlängningen är det medborgarna som drabbas när det fattas läkare. Då duger det inte att, som det S-ledda styret gör, bara tala om vad man inte kan göra", anser SD-debattörerna.

"Region Kalmar län har inte råd med att nya läkares utbildning försenas. I förlängningen är det medborgarna som drabbas när det fattas läkare. Då duger det inte att, som det S-ledda styret gör, bara tala om vad man inte kan göra", anser SD-debattörerna.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Debatt2022-02-28 07:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först av allt vill vi sverigedemokrater uttrycka glädje och stolthet över de skickliga och hängivna medarbetare i sjukvården, som gjort Region Kalmar län attraktivt bland AT-läkare (allmäntjänstgörande läkare). Vi har på många håll i vårt län svår brist på läkare. Detta är patienterna vid flera hälsocentraler tyvärr alltför väl bekanta med, när de inte har tryggheten att kunna få en fast läkare. Därför är AT-läkarnas utbildning mycket viktig för att fler medborgare ska få en fast läkare. 

Det är därför ett haveri att den styrande S-C-L-majoriteten i regionen inte tagit sitt ansvar för att se till att nio nya läkare som valt att arbeta i Region Kalmar län, också erbjuds AT-plats. Vi sverigedemokrater påpekade i en debattartikel att detta sjabbel från majoritetens sida riskerar att de nio läkarna nu får sin utbildning försenad. 

I sitt debattsvar tycker dock det S-ledda styret att det skulle vara ”toppstyrd politisk klåfingrighet”, att som förtroendevald göra sin skyldighet och se till att de nio läkarna får sina AT-platser. Man hävdar också att det kanske inte finns tillräckligt med handledare för att klara AT-platserna. 

Detta skäms man inte att säga, trots att det är man själv som är orsaken till sjukvårdens idag knappa resurser. År efter år har den S-ledda majoriteten sagt nej till Sverigedemokraternas förslag om satsningar på att förbättra sjukvårdspersonalens arbetsvillkor och arbetsmiljö, för att på så sätt säkra att medarbetarna stannar kvar i sjukvården och för att underlätta rekrytering. Man har sagt nej till våra förslag om ökade ekonomiska resurser till fler AT-platser. I december sade majoriteten dessutom nej till vårt förslag att snabbutreda hur regionens kapacitet för verksamhetsförlagd utbildning kan öka. Majoriteten sade också nej till vårt förslag att belöna den personal som handleder med en särskild handledarpeng, något som de inte har idag.

Region Kalmar län har inte råd med att nya läkares utbildning försenas. I förlängningen är det medborgarna som drabbas när det fattas läkare. Då duger det inte att, som det S-ledda styret gör, bara tala om vad man inte kan göra. Man måste istället ta sitt ansvar och se till att lösa problemet. 

Sverigedemokraterna kräver att det inrättas AT-platser åt de nio nya läkare som vill arbeta i Region Kalmar län. Vi kräver att de nyutbildade läkare som vill arbeta i vår region prioriteras när det gäller AT-tjänstgöringen.