SD: (S)anningen om regionstyrets brister

Replik på Gunilla Johanssons (S) insändare "Vi lägger grunden för en hållbar personalpolitik".

"Om inget görs, överväger regionens revisorer att inte bevilja ansvarsfrihet för 2020", skriver insändarskribenterna.

"Om inget görs, överväger regionens revisorer att inte bevilja ansvarsfrihet för 2020", skriver insändarskribenterna.

Foto: Ellinor Ljung

Debatt2021-01-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gunilla Johansson (S) påstår att S-C-L-styret skulle ha ”ordning och reda i Region Kalmar läns ekonomi”. Sanningen är istället att redan åren närmast innan covid-19-pandemin, så gick sjukvårdsförvaltningarna med ett årligt underskott runt 400 miljoner kronor jämfört med vad som budgeterats. Om inget görs, överväger regionens revisorer att inte bevilja ansvarsfrihet för 2020.

Gunilla Johansson vill också påskina att S håller på att få kontroll på sjukvårdens skenande kostnader för dyr, inhyrd sjukvårdspersonal. Sanningen är att de årliga kostnaderna de senaste åren hela tiden ökat och ser ut att landa på närmare 250 miljoner för 2020. Samtidigt lyckas andra regioner, som Kronoberg, även under pågående pandemi, minska sina kostnader för inhyrd personal.

Sanningen är att S alltid motsatt sig Sverigedemokraternas förslag för att komma till rätta med hyrkostnaderna, eller så har man kommit för sent med att följa våra förslag: till exempel då det handlat om att locka fler unga till sjukvårdsyrkena eller att rekrytera svenska läkarstudenter utomlands. S sade nej till det förslag vi lade redan 2014 om bättre samverkan mellan regionerna för att förbättra den långsiktiga rekryteringen av sjukvårdspersonal och kunna agera mer samlat i förhållande till bemanningsbolagen. S säger också nej till vårt förslag att banta den byråkrati som växt abnormt i sjukvården de senaste 15 åren.

Sanningen är att S-C-L-styret i november sade blankt nej till Sverigedemokraternas förslag i budget: att de närmaste tre åren satsa 165 miljoner extra på löner, förbättrade arbetsvillkor och arbetsmiljö för sjukvårdspersonalen i Region Kalmar län.