SD: "Sjukvård går före kultur med få besökare"

Svar på debattartikeln "SD är ett parti utan konsekvenstänkande".

Det är viktigare att jobba mot bristen på sjukvårdspersonal, än att finansiera kulturevenemang med få besökare, tycker skribenterna i ett svar på en tidigare insändare i frågan.

Det är viktigare att jobba mot bristen på sjukvårdspersonal, än att finansiera kulturevenemang med få besökare, tycker skribenterna i ett svar på en tidigare insändare i frågan.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2023-12-05 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har alla rätt till olika åsikter, men det är makabert att, som Janne Näsström gör, skriva en hel debattartikel med argumentet att det är viktigare med stora kulturbidrag som går till något enbart ett fåtal invånare efterfrågar, än att sjukvården får tillräckliga resurser. Vi har i Kalmar län exempel på teater och konstmuseum med mycket få besökare, men som av Region Kalmar län erhåller mångmiljonbelopp i kulturbidrag varje år och där mer än 90 procent av intäkterna betalas av medborgarna via skattsedeln. Samtidigt har vi skriande behov i sjukvården.

Ett axplock av problemen vi ser idag är att om man blir sjuk får man ofta inte träffa samma läkare och läkaren man träffar är ofta en hyrläkare, som inte känner patienten och som många gånger löser problemen med bara fler mediciner. Har man tur, förstår man läkarens instruktioner till hur man ska ta sin medicin. Det råder en enorm brist på sjukvårdspersonal: vi behöver tillsätta 100 000 nya medarbetare i sjukvården de kommande 30 åren i Sverige. I Region Kalmar län fattas idag uppemot 100 sjuksköterskor och på många håll går den fast anställda, lojala sjukvårdspersonalen på knäna. Det handlar om ansvaret för att våra länsinvånare ska få den sjukvård man har rätt att kräva.

Vi i Sverigedemokraterna anser inte att stora skattepengar, som sker idag, ska läggas på en liten del av kulturen, som relativt få länsinvånare efterfrågar. Sverigedemokraterna anser inte att kultur ska vara till för en liten så kallad kulturelit. Stöd till kultur ska istället gå till det som fler människor faktiskt vill ha. Kulturinstitutioner, som får pengar från regionen, måste helt enkelt bli bättre på att tjäna sina egna pengar genom att dra in mer intäkter. Om de erbjuder mer som intresserar fler människor, får de fler besökare, då blir de mer självständiga och får en bättre ekonomi, som även det är positivt för samtliga invånare i regionen.

Sverigedemokraterna har heller aldrig, som Janne Näsström hävdar, motarbetat cirkusar som sådana. Däremot står vårt parti starkt och stadigt för en god djurhållning, där vi menar att djuren inte har det bra på resande fot. Vi har sedan länge menat att vilda djur absolut inte hör hemma på en cirkus, det är totalt emot deras natur. Att då, som Janne Näsström gör, dra parallellen till rasism är att slåss mot halmgubbar som inte existerar.