SD: Vi är alternativet till januaripartierna

Svar på debattsvaret "SD:s 'krisstöd' saknar trovärdighet" den 1 december.

Debatt2020-12-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är lögnaktigt att påstå att vår kulturbudget skulle vara mindre än regeringens när vi anslår mer medel till kulturområdet i stort. Skillnaden är att vi inte prioriterar och kastar pengar på symbol- och identitetspolitiska åtgärder likt regeringen. För oss är kompetens viktigare än exempelvis kön och hudfärg på personen bakom kameran. 

Vi förstår att Socialdemokraterna längtar tillbaka till tiden då de hade egen majoritet men vi ser det som ett hälsotecken för demokratin att det finns utrymme för olika åsikter. Vi tror inte, till skillnad från Socialdemokraterna, att de som tänker annorlunda är ett hot. Utgångspunkten för alla diskussioner bör istället vara att personen du lyssnar på kanske vet något som du inte gör. Testa det nästa gång.

Januariöverenskommelsen tillkom för att försöka stänga ute en förändrad politisk verklighet. En verklighet där Socialdemokraternas maktposition är hotad. Huruvida detta är en demokratigärning kan diskuteras. Klart är att alla väljare till partierna som ingår i januariöverenskommelsen fick något de inte röstade på.

Det är naturligt att partier tänker olika, men än en gång visar Socialdemokraterna att de inte klarar av att läsa andra partiers förslag. Vi lägger 160 miljoner kronor på museerna i vår satsning ”Öppna museer” och lägger således mer på museerna än regeringen. Vi budgeterar även 300 miljoner kronor för införandet av produktionsincitament på filmområdet, vilket innebär att vi satsar mer på film än regeringen. Till skillnad från regeringen är fokusen för våra satsningar mindre politisk styrning, inte mer. Vi avgör inte om fri entré är den viktigaste satsningen för museer och vi försöker inte detaljstyra filmskapandet med identitetspolitik på samma sätt som regeringen.

Det finns säkert de kulturskapare som är glada över de ekonomiska bidrag regeringen köper dem med. Prioriterar man istället det gemensamma Sverige, vårt kulturella arv, vårt civilsamhälle och vår styrka som kulturnation, är vi alternativet till januaripartierna.