Efter valet i höst vill vi i Sverigedemokraterna att det tillsätts en industrikommission för att bereda förslag till gagn för den svenska industrins konkurrenskraft. Vi har under mandatperioden lyft den svenska industrins villkor i en rad sammanhang, inte minst då vi lade fram vår industristrategi våren 2015, men nu menar vi att det är dags att lyfta frågan ytterligare en nivå.
Den tillverkande industrin är motorn i svensk ekonomi och har en enorm roll att spela för nationens välstånd. Vi kan dock inte leva på gamla meriter utan måste ha en tydlig reformagenda om vi ska kunna möta omvärldens hårdnande konkurrens.
Vi föreslår därför att en industrikommission där samtliga partier i riksdagen ska ingå, som tillsammans med sakkunniga från industri och akademi ska arbeta fram en industristrategi som genomlyser industrins utmaningar både på djupet och på bredden. Genom detta hoppas vi på långsiktighet och där alla partier tvingas möta alla de målkonflikter som finns mellan en mer aktivistisk världsåskådning å ena sidan och fysikens oföränderliga lagar och ekonomiska realiteter å den andra.
Kopplat till förslaget om en industrikommission har vi också presenterat ett antal punkter som vi menar bör ingå i kommittédirektiven. Vi behöver först och främst göra några nödvändiga revideringar av den befintliga energiöverenskommelsen. Många delar i denna är bra, men den behöver kompletteras med ett mål för leveranssäkerhet som tar höjd för industrins villkor. Att detta idag saknas är högst anmärkningsvärt. Vi behöver också kraftigt minska konkurrenssnedvridande subventioner inom den elproducerande sektorn för att undvika ytterligare energimarknadskriser.
Vi behöver även på allvar börja ta tag i regelkrånglet. Under den gångna mandatperioden har det eskalerat och där företagens kostnader för nya eller ändrade regler ökade med 4,4 miljarder kronor endast under 2017.
Vi menar därför att en modell för systematiserat regelförenklingsarbetet behöver introduceras och föreslår att näringslivsorganisationer, stora som små, bjuds in för att årligen ta fram en prioritetslista över vilka lagar och regler som är mest kostsamma i förhållande till den faktiska nyttan. Regeringen ska sedan åläggas att svara på varje enskilt förslag genom en skrivelse till riksdagen. På så vis tvingar vi upp dessa frågor högt på den politiska dagordningen.
Också en välfungerande trafikinfrastruktur är avgörande för svensk industri. Idag finns en rad flaskhalsar som kräver investeringar, men de politiska prioriteringarna träffar allt för ofta fel. För att få ett bättre beslutsunderlag behöver det tillsättas en expertkommitté på infrastruktur under statsrådsberedningen.
Denna ska producera underlag och jämföra olika projekt så att vi politiker ska kunna prioritera de mest viktiga och lönsamma infrastrukturinvesteringarna, inte minst kopplat till näringslivets behov.
Det är dags att på allvar prioritera den svenska industrin, för jobben och allas vår välfärd.