Skärp er och erkänn er delaktighet!

Svar på debattartikeln "Regeringen saknar förståelse för pandemin" den 17 december.

Tusentals vårdanställda lyfte sönder sig i samband med Ädelreformen. Det är i sin tur en anledning till dagens kaos inom äldreomsorgen, varför skribenten inte tycker att Moderaterna ska skylla på sittande regering.

Tusentals vårdanställda lyfte sönder sig i samband med Ädelreformen. Det är i sin tur en anledning till dagens kaos inom äldreomsorgen, varför skribenten inte tycker att Moderaterna ska skylla på sittande regering.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-12-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiker av olika kulörer, särskilt Moderaterna, skyller sittande regering för katastrofen inom äldreomsorgen under den pågående pandemin.

Dagens problem har sitt ursprung i valrörelsen 1985, när Folkpartiet blev en vinnare med löftet om eget rum på långvården. Av det blev en utredning som visade att blivande pensionärer inte ville ha långvård över huvud taget utan föredrog att bo kvar hemma.  

Resultatet blev Ädelreformen som sjösattes 1992, med Carl Bildt (M) som statsminister. Genomförandet blev kaotiskt. Tusentals vårdanställda lyfte sönder sig. 

Ädelreformen är förklaringen till alla sjukpensioneringar och långtidssjukskrivningar för 15-20 år sedan. Alliansregeringen tillträdde 2006 och försökte piska de arbetsskadade tillbaka i arbete.

Vårdens fotfolk förvandlades till engångsartiklar, som ropas in per timme, utan sjukpenning, utan rehabilitering, utan arbetsskadeförsäkring. För detta bär Moderaterna ett stort ansvar. 

Coronakommissionen pekar på att osäkra arbetsförhållanden är en av orsakerna till den omfattande spridningen av covid-19 på särskilda boenden för äldre. Timanställda går mellan avdelningar och boenden och vågar inte tacka nej till inhopp även om de känner sig krassliga. För då förlorar de sin inkomst och riskerar att telefonen slutar ringa. 

Det duger inte att skylla på att det här hände för länge sedan. Det finns ingen preskriptionstid på politiska misstag.

Nu är det dags för Moderaterna att skärpa sig, erkänna sin delaktighet i den pågående katastrofen, upphöra med att skylla på regeringen och medverka på ett konstruktivt sätt till att lösa problemet.