Kostnaderna för inhyrd personal ökar i en orovÀckande takt. Utöver att kostnaden Àr ohÄllbar sÄ har hyrbemanningen flera andra negativa effekter. Det finns idag avdelningar dÀr mer Àn hÀlften av medarbetarna utgörs av inhyrd personal. Det innebÀr ofta att fastanstÀllda medarbetare fÄr sÀmre scheman och utöver detta Àven fÄr dra ett tungt lass för utvecklingen pÄ den egna arbetsplatsen.
Skillnaden i lön Àr en annan faktor som helt förstÄeligt skapar slitningar mellan de olika grupperna. Hyrpersonal kan tjÀna dubbelt sÄ mycket jÀmfört med en fast medarbetare. Det Àr en orimlig situation.
Vi insÄg tidigt att hyrbolagen var ett problem som vi delade med andra och vi arbetade fram en gemensam plan för reglering av hyrpersonal tillsammans med flera andra regioner. Den planen har nu försenats pÄ grund av hyrbolagens överklaganden. Det innebÀr att vi behöver agera pÄ egen hand och inte sitta stilla och vÀnta under tiden som kostnaderna ökar. Nu Àr det upp till bevis för den nya majoriteten att visa att de verkligen menar allvar nÀr de sÀger att de vill minska hyrbemanningen.
Det finns idag inget som beskriver hur den nya majoriteten, M, KD, L och SD avser agera vare sig pÄ kort eller pÄ lÄng sikt. Under regionstyrelsens sammantrÀde för en tid sedan presenterade dÀrför Socialdemokraterna ett sÄ kallat nÀmndinitiativ med krav pÄ att fÄ fram en skarp plan för utfasning av hyrpersonal. Tanken var att planen skulle tas fram snabbt och presenteras för regionstyrelsen redan i april. Den nya majoriteten sa nej.
Vi socialdemokrater tycker höjda grundlöner och goda arbetsförhÄllanden Àr viktiga frÄgor. I valet mellan hyrbolagens vinster eller vÄra egna medarbetares löner och arbetsvillkor sÄ har vi lÀtt att vÀlja sida. PÄ vems sida stÄr M, KD, L och SD?