Döden är inte längre den främsta orsaken till att vi skiljs åt – idag blir fler svenskar ensamma efter skilsmässor. I Östergötland har antalet skilsmässor i åldrarna 60-79 år mer än tredubblats sedan 2000. En skilsmässa senare i livet kan leda till mycket gott, men också få betydande ekonomiska konsekvenser. Och det är kvinnorna som drabbas värst. Detta beror dels på att kvinnor har en lägre pension, men också på att männen oftare står som ägare till bostaden, fritidshuset och bilen.
Ett gift par som köpte sin första villa i Östergötland 1981 har haft en stor värdeökning på sitt boende. En genomsnittsvilla är idag värd ungefär elva gånger så mycket som när den köptes, vilket motsvarar en genomsnittlig vinst på ungefär 3,3 miljoner kronor. Vid en bodelning tillfaller hälften av huset kvinnan, men hon har sämre möjligheter än sin man att behålla huset eftersom hon som regel har en lägre pension. Ett utökat bolån är dessvärre förbehållet den som har en högre månadsinkomst och helst en längre förväntad återstående livslängd.
När ett utökat bolån inte är en gångbar väg framåt finns kapitalfrigöringskrediter. Den som äger sitt hem kan på så sätt få tillgång till det värde hemmet representerar. Men kvinnor som äger sina hem är i minoritet. I riket som helhet äger män nämligen mer än dubbelt så mycket som kvinnor – oavsett om det gäller fastigheter, skog, mark, företag eller aktier. Samtidigt ger föräldraledighet, VAB och lägre inkomster oundvikligen till lägre pensioner vilket minskar möjligheterna för kvinnor att spara och investera för framtiden.
I rapporten "Ägande i nöd och lust”, framtagen av tankesmedjan Ownershift, kan man läsa att 37 procent av svenska kvinnor nämner just rädslan att inte få ekonomin att gå ihop som ett stort hinder för att kunna separera från sin partner. Motsvarande siffra bland männen är endast 18 procent. Dessa kvinnor sitter med andra ord fast i sina äktenskap av nöd, inte lust.
Att äldre kvinnor försätts i ett utsatt ekonomiskt läge när deras äktenskap tar slut är en stor orättvisa. Även en frånskild kvinna borde kunna förvänta sig en ekonomiskt trygg ålderdom.
Tänk på detta om du är 60plus och vill skiljas:
• Om du är över 66 år kan du få bostadstillägg. Hör med Pensionsmyndigheten om det gäller för dig.
• Gör en framtidsbudget. Då får du bättre koll på hur stora löpande utgifter du klarar i ditt nya liv.
• Räkna på kostnader som själva separationen medför. Det kan till exempel vara flyttkostnader, nya möbler eller teknik.
• Se över dina försäkringar och tänk på att gemensamma försäkringar oftast behöver delas upp.
• Se över vem som står som ansvarig för alla olika avtal och uppdatera där det behövs samt säg upp abonnemang och avtal som du kan vara utan.
• Upprätta en skriftlig bodelning och registrera den hos Skatteverket. Du har rätt till hälften av samtliga hushållets tillgångar, även det ni införskaffat innan ni gifte er.