Skogen gör skillnad för Kalmar läns beredskap

När Sverige och EU nu står inför ett nytt säkerhetsläge måste den svenska skogen tas med i beredskapsarbetet. Du som äger skog i Kalmar län borde se över hur din skog kan bidra till beredskapen – både din privata och samhällets gemensamma, skriver Carl-Johan Bengtsson, regionchef på Skogssällskapet i Kalmar.

"I krisberedskapen finns det samhällsgemensamma frågor där skogen spelar en viktig roll, och du som markägare kan vara en del i att lösa pusslet", skriver Carl-Johan Bengtsson.

"I krisberedskapen finns det samhällsgemensamma frågor där skogen spelar en viktig roll, och du som markägare kan vara en del i att lösa pusslet", skriver Carl-Johan Bengtsson.

Foto: Åke Alvin

Debatt2025-04-03 09:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I krisberedskapen finns det samhällsgemensamma frågor där skogen spelar en viktig roll, och du som markägare kan vara en del i att lösa pusslet. Det handlar bland annat om tillgång till material och bränsle. Under andra världskriget var den svenska skogen livsviktig för uppvärmningen under vintern. Vid ett eventuellt kristillstånd i dag kan vi räkna med att skogen fortfarande är en kritisk resurs för att Sverige ska kunna hålla värmen. 

Sveriges handelsbalans har visat överskott sedan början av 1990-talet. Vi exporterar mer varor än vad vi importerar, och svenska skogsprodukter utgör en betydande del av exporten. Att upprätthålla handelsbalansen genom att fortsätta producera virke och exportera skogsprodukter, även om vi skulle hamna i ett kristillstånd, är oerhört viktigt för Sveriges ekonomi. Du som enskild skogsägare gör samhällsnytta genom att vara aktiv och sköta och bruka din skog på ett hållbart sätt, så att flödet av skogsprodukter kan fortsätta. 

Det omfattande skogsbilvägnät utgör en del av landsbygdens blodomlopp som ger tillgång till också mer avlägsna platser. För räddningstjänstens framkomlighet är skogsbilvägarna livsviktiga, men det ger också möjlighet till transporter vid sidan om de större vägarna. Att du håller dina skogsbilvägar i farbart skick är både till stor nytta för samhället idag och vid en eventuell kris. 

Nu är också hög tid att fundera igenom din egen beredskap, och hur din skog kan hjälpa dig att öka den. Som skogsägare har du fina möjligheter till vedförsörjning, jakträtt och kanske även fiske på egen mark. Se över din vattenförsörjning – både vad gäller rent dricksvatten och möjligheten till bevattning av grödor. Kanske är det också dags att sätta upp de där solpanelerna, som möjliggör energiproduktion frikopplat från det gemensamma elnätet. 

I händelse av kris måste vi vara beredda på att det allmännas sak är allas sak, men var och en måste också göra sitt för att själva ha god beredskap. Du som äger skog har utmärkta möjligheter att både själv stå bra rustad om krisen kommer, och göra livsviktig skillnad för samhället omkring dig.  

Carl-Johan Bengtsson, regionchef på Skogssällskapet i Kalmar län