Skrotad krisberedskap drabbar medborgarna

Under det senaste året har svenska folket blivit grymt påmint om vårt lands usla beredskap då det gäller mediciner, sjukvårdsmateriel och skyddsutrustning.

Debattörerna trycker på vikten av att Sverige måste ha en inhemsk läkemedelstillverkning i beredskapssyfte.

Debattörerna trycker på vikten av att Sverige måste ha en inhemsk läkemedelstillverkning i beredskapssyfte.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Debatt2020-08-24 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Viktiga mediciner har saknats på apoteken. Döden på äldreboendena under coronapandemin är förfärande. Antalet avlidna per invånare i covid-19 är bland de högsta i världen. 

För detta misslyckande är socialdemokratiska som borgerliga regeringar under de senaste decennierna lika ansvariga. De har medvetet skrotat de beredskapslager Sverige en gång ägde, parallellt med att de avvecklat det mesta av det militära och civila försvaret. Om tidigare regeringar och innevarande hade lyssnat på oss sverigedemokrater hade vi inte varit i den situation vi är idag. Vi har sedan vårt inträde i riksdagen 2010 hela tiden arbetat för att återuppbygga vår beredskap, liksom vårt totalförsvar.

Regeringen har dock långsamt börjat vakna upp då man har beslutat om att återuppta en totalförsvarsplanering. En del i denna planering är den statliga utredningen om sjukvårdens förmåga att klara sin uppgift i en krissituation eller i ett krig. I mars i år blev utredningen klar med ett så kallat delbetänkande, där man presenterar vad man kommit fram till så här långt. 

Utredningen har nu skickats ut till regionerna, för att de ska kunna säga sitt. När Region Kalmar läns yttrande behandlades i regionstyrelsens arbetsutskott tidigare i augusti, yrkade vi sverigedemokrater på att flera punkter i utredningen måste förtydligas. Hit hör att utredningen mycket tydligare måste klargöra vilken lagrings- och tillverkningskapacitet för läkemedel, sjukvårdsmateriel och skyddsutrustning som verkligen krävs för att sjukvården ska kunna utföra sitt uppdrag vid framtida kriser.

En annan brist i utredningen är att inhemsk tillverkning av läkemedel bara anses behövas när ordinarie läkemedelsförsörjning inte fungerar och godkända läkemedel inte är tillgängliga. Vi sverigedemokrater ser det tvärtom som självklart att Sverige måste ha en inhemsk läkemedelstillverkning i beredskapssyfte. Ett problem i sammanhanget är, som utredningen själv framhåller, att EU:s lagstiftning skapar svårigheter då det gäller möjligheten för Sverige att tillverka läkemedel i beredskapssyfte. Vi yrkade därför vid arbetsutskottets möte på att utredningen ska redovisa konsekvenserna av EU:s lagstiftning. För oss sverigedemokrater är det ett absolut krav att EU aldrig får hindra Sverige från att bygga den krisberedskap som vi behöver för att tillgodose sjukvårdens behov.

Vi är också kritiska till att utredningen hävdar att lagerhållning av läkemedel och sjukvårdsmateriel ska vara anpassningsbart efter rådande ekonomiska ramar. För Sverigedemokraterna är det tvärtom de ekonomiska ramarna som ska anpassas efter vad som krävs för att trygga svenska folkets säkerhet. 

Oroväckande är att samtliga andra partier i regionstyrelsen vid arbetsutskottets möte var helt ovilliga att ta till sig några av våra yrkanden om att kräva tydligare svar om möjligheterna att klara sjukvården i en krissituation. Samtliga andra partier är till exempel emot inhemsk tillverkning av läkemedel i beredskapssyfte.

Sverigedemokraterna kan därför konstatera att de andra partiernas hållning präglas av passivitet. De inser inte fullt ut vikten av att sjukvården ska kunna utföra sitt uppdrag i en allvarlig kris och de är inte beredda att göra vad som krävs för att säkerställa beredskapen för detta. Sverigedemokraterna är garanten för att det svenska folkets intressen alltid är det som sätts i första rummet.