Skyddsombud – arbetsmiljöns hjältar!

Att vara skyddsombud kan vara det viktigaste uppdraget på din arbetsplats.

Debatt2019-10-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ombuden är arbetskamraternas röst när det rör arbetsmiljöfrågor. Varje dag så försöker de uppmärksamma och verka för en bra arbetsmiljö på arbetet. 

Den 23 oktober i år är det skyddsombudets dag och den firas varje år under den europeiska arbetsmiljöveckan i oktober. Utöver denna dag finns det under året både kanelbullens dag, kattens dag, matlådans dag och alla möjliga olika dagar.  Alla de olika dagarna är säkert viktiga på sitt sätt, men skyddsombuden de är viktiga på riktigt. 

I Sverige har vi en nollvision mot dödsfall i arbetet. Men tyvärr ser det inte ut så världen över. I EU så dör cirka 4 000 personer per år på sitt arbete. De går till jobbet och kommer aldrig hem igen. Men även i Sverige skedde det fler dödsolyckor förra året än året innan. Det är en trend som inte är okej. Alla som går till jobbet ska kunna vara trygga i att de kommer hem igen. Förra året var det 58 personer som aldrig gjorde det.

Brister i arbetsmiljön bidrar inte bara till personligt lidande utan det leder även till höga kostnader för företag och samhälle. Borde det inte vara lättare att satsa pengar i förebyggande syfte istället för att betala när det redan är för sent? Dödsfall på grund av arbetsrelaterade sjukdomar bidrar till att tusentals personer dör i förtid varje år i Sverige. Olika orsaker så som skiftarbete, damm och avgaser är bidragande, men också en utav våra stora samhällsutmaningar nu och i framtiden – stressen. 

Nu under hösten drar avtalsrörelser igång inför tecknandet av nästa års kollektivavtal. Många tror att arbetsmiljön kommer vara en tung post. Sjukskrivningarna har ökat inom flera yrken och diskussionerna om den höjda pensionsåldern får många att tvivla på om de verkligen kommer orka arbeta fram till pensionen. 

Ett skyddsombud kan kräva att arbetsgivaren genomför åtgärder för en bra arbetsmiljö, och tillsammans med arbetstagarna ska arbetsgivaren samverka för att kunna skapa denna goda arbetsmiljö. Det är arbetsgivaren som har ansvaret, och det är därför det är så viktigt att det finns skyddsombud som kan påtala det. Tack för att ni finns!