Det förekommer många myter och fördomar om hyresrätten. Fastighetsägarna – som företräder de privata hyresvärdarna – har därför bestämt sig för att försöka slå hål på dessa myter och visa hur det faktiskt ser ut. Vi vill öka kunskapen om och stärka statusen för hyresrätten. Vår förhoppning är att beslutsfattarna som bestämmer vad som får byggas ska se till att skapa förutsättningar för att bygga fler hyresrätter.
Här är några av de myter som vi ofta stöter på:
”Det normala är att bo i bostadsrätt"
Nej, det är vanligare att bo i hyresrätt än i bostadsrätt. Fyra av tio bostäder är nämligen hyresrätter medan bostadsrätterna är ungefär en fjärdedel.
”Bara de som inte har råd med annat bor i hyresrätt"
Nej, inkomsterna varierar mycket i alla typer av boendeformer. Även om låg ekonomisk standard är något vanligare bland boende i hyresrätter så bor människor med alla sorters ekonomisk standard i alla boendeformer.
"Alla hyresrätter finns i miljonprogramsområden"
Nej, de flesta hyresrätter är byggda innan miljonprogrammet. Faktum är att majoriteten av alla lägenheter i flerbostadshus är byggda före 1960.
"I hyreshus bryr man sig inte om sina grannar"
Nej, nio av tio hyresgäster tycker bra om sina grannar enligt kartläggningen ”Huset, hemmet och jag” som Fastighetsägarna genomförde 2024.
"Hyresrätten har ingen framtid"
Nej, vi behöver fler och alla typer av bostäder. Drygt hälften av alla kommuner har underskott på bostäder. Bostadsbristen är som störst i kommuner med störst befolkning. Nästan 70 procent av befolkningen bor i kommuner med bostadsbrist. En mix av bostäder är vad som behövs och hyresrätten har en lika självklar plats som bostadsrätter och äganderätter.
Hyresrätten är en boendeform som behövs. Det är ett sätt att bo som kommer med många fördelar. Att hyra kan vara en investering i frihet och tid där pengarna inte behöver gå till oförutsedda utgifter för hantverkare och reparationer. Det är en trygghet att hyresvärden står för den ekonomiska risken och tar hand om underhållet. Med en fast månadshyra och möjligheten att flytta vid behov, är hyresrätten rätt val av boende för många.
Hyresrätten ger också människor möjlighet att smidigt kunna flytta till studier och arbete, för kärlek och barn eller helt enkelt för att bo bekvämt livet ut. Det är också bra för samhället att människor kan flytta när behov av boende förändras. För det är hyresrätten viktig, bra för samhället och behövs i Sverige.