Givetvis undrade LPo hur samverkan Kinda har tänkt kring detta eftersom vi idag har en äldreomsorg som går på knäna och en slimmad skolverksamhet där det mesta är lagstadgad verksamhet.
Det svar Christer Segerstéen gav, var att det handlade om effektiviseringar och ständiga förbättringar, men i vanlig ordning var det rent struntprat eftersom de i sin budget lagt generella besparingar som innebär att man får kapa bort saker i verksamheterna för att klara ekonomin.
Effekterna av samverkanspartiernas ”effektiviseringar” börjar nu synas. Förvaltningen inom bildning har nu tagit fram osthyveln och börjat skära i sin verksamhet. Först ut är förskolorna. Personal på flera förskolor har nu underrättats om att de måste gå ner i tid för att bildningsnämndens budget ska klaras.
På en genomsnittlig förskola i Kinda idag finns det en personal på tio tre- till femåringar och en personal på fem ett- till treåringar. Personalen går på knäna och har extremt svårt med vikarier. Till hösten måste personalen gå ner i tid på grund av ”effektiviseringar”, men barnantalet kvarstår.
Hur har Kindas moderater, centerpartister och liberaler tänkt sig att personal i en sådan verksamhet ska klara den pedagogiska delen och upprätthålla säkerheten hos barnen? På samma sätt kommer äldreomsorgen att tvingas till anpassningar och nedskärningar när äldreomsorgen ska anpassas till samverkansbudget.
Vi i Landsbygdspartiet oberoende har lagt en ansvarsfull budget med mer pengar till äldreomsorg och bildningsverksamhet. Vi vill öka lärartätheten och ge mer tid för omsorgspersonal till kvalitativ verksamhet i omsorgen och vi har insett att dit når vi inte genom att använda osthyvel i verksamheterna.