Snabbspåret för nyanlända läkare måste utvecklas

Läkare som genomfört sin grundutbildning utanför EU är en värdefull framtida resurs för sjukvården i Region Kalmar län. Flertalet av dessa har många års erfarenhet av läkaryrket och är även färdiga specialistläkare.

"Med ett Snabbspår 2.0 kan vi ta vara på välutbildade och kompetenta specialistläkare och låta dem bidra till en bra sjukvård för regionens befolkning", skriver debattörerna.

"Med ett Snabbspår 2.0 kan vi ta vara på välutbildade och kompetenta specialistläkare och låta dem bidra till en bra sjukvård för regionens befolkning", skriver debattörerna.

Foto: Erik G Svensson/TT

Debatt2022-06-02 07:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som första region i landet införde Region Kalmar län det så kallade Snabbspåret 2015, vilket innebar att legitimerad vårdpersonal erbjöds utbildning i svenska för att snabbare kunna kvalificera sig för svensk legitimation. Satsningen har varit lyckad och flera läkare har idag svensk legitimation och arbetar i sjukvården i Sverige. Inom Snabbspåret bedrivs också ett unikt projekt där praktik i vården kombineras med kompletterande studier för att ge god insikt i och kunskap om svensk hälso- och sjukvård.

För att klara omställningen till en god och nära vård måste regionen lyckas rekrytera fler läkare. Vakansproblemen är stora och kostsamma, framför allt i primärvården, där cirka 60 000 invånare saknar fast läkare. Vi har inte råd att gå miste om de kompetenta och erfarna läkare som redan finns i vår region.

Vägen fram till svensk legitimation ändrades 2016 och är nu en både komplicerad och ytterst långdragen process. Välkvalificerade läkare riskerar att slås ut, trots bra ämneskunskaper och god klinisk förmåga. Processen leder också till en period utan anställningstrygghet för den enskilde. Det finns opinion för att på nationell nivå se över hur vägen till svensk legitimation kan förbättras utan orimliga och fördröjande flaskhalsar. Om och när detta kan ske är fortsatt oklart.

Förändringen från 2016 har belyst att Snabbspåret i Region Kalmar län behöver utvecklas. Regionen bör skyndsamt agera för att förbättra detta. Genom att samarbeta med ett svenskt universitet kan projektet bli en del av processen för att kunna uppnå svensk läkarlegitimation genom så kallad kompletteringsutbildning med efterföljande allmäntjänstgöring (AT). Regionen har redan ett uppbyggt samarbete med Linköpings universitet i och med läkarutbildningen i Kalmar och skulle genom ett helhetstänkande kunna vara basen från första till sista steget i legitimationsprocessen och på så sätt säkra sin framtida kompetensförsörjning.

Förslag till åtgärder från Regionen:
• Utöka antalet praktikplatser och handledare för att göra det möjligt att tidigt komma ut i praktik
• Skapa samarbete med ett eller flera universitet och förhandla fram platser på de ettåriga kompletteringsutbildningarna med kliniska placeringar i Region Kalmar län genom det redan väl uppbyggda Snabbspåret
• Utöka antalet AT-tjänster i regionen

Helhetstänkande och god framförhållning gynnar alla. Genom helhetsansvar för framtida medarbetare kan goda förutsättningar för en bra framtida läkarbemanning i Region Kalmar län skapas. Snabbspåret är en bra satsning, men behöver förändras.

Med ett Snabbspår 2.0 kan vi ta vara på välutbildade och kompetenta specialistläkare och låta dem bidra till en bra sjukvård för regionens befolkning.

Erik Stomrud, Distriktsläkare, Ordförande Kalmar läns Läkarförening 
Awanya Aram, Färdig AT-läkare Kurdistan, Ordförande Kalmars Internationella Läkarförening, ILF
Bassam Alassaf, Barnläkare i Syrien, Sekreterare ILF
Tamer Chouib, Narkosläkare i Syrien, Kassör ILF