Sockerskatt bra idé även i Sverige

I England kan vi notera att efter att premiärministern Boris Jonson varit på gränsen till att dö i covid-19. Så har han börjat att reflektera över hur övervikt, påverkar hälsan till det sämre och föreslagit att det skall införas en skatt på socker.

Skribenten föreslår en skatt på socker.

Skribenten föreslår en skatt på socker.

Foto: Martina Holmberg/TT

Debatt2020-08-07 16:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan tycka vad man vill om Jonson, men jag kan inget annat påstå än att han gjort helt rätt i sitt förslag om att införa en skatt på socker, av den anledningen att det innehåller mängder med kalorier vilket är en stor bov i att många engelsmän, och svenskar, är för feta. 

Men från det svenska parlamentet kan man inte höra ett enda knyst om Jonsons förslag, om att införa en sockerskatt, vilket är märkligt med tanke på att i Sverige är en stor del av befolkningen överviktiga, där en för hög sockerkonsumtion är en av bovarna. 

Naturligtvis kan det finnas någon annan åtgärd än att lägga på sockerskatt som kan vara effektiv att få ned sockerkonsumtionen med, men hittills har jag inte hört talas om någon sådan metod. 

Socker innehåller en stor mängd kalorier, samt så är det beroendeframkallande och är en av bovarna i att vi Svenskar är för feta. Är det enda som kan få en stadsminister, hans regering och den övriga riksdagen, att vakna upp som Jonson gjorde i England, om en högt uppsatt riksdagsdeltagare blir allvarligt sjuk, och blir medveten om att övervikt är en faktor som förändrar hälsotillståndet märkbart och därefter agerar med bland annat en sockerskatt. 

Övervikten kostar på sjukvårdsresurserna och skatteresurserna märkbart.

En förebyggande sjukvård främjar att vi få ned sjukvårdskostnaderna och minskar sjukdom. Det är inte okej att alltför många slås ut av fetma och andra ohälsosam kost och dåliga livsvanor, långt innan den ordinarie pensionsåldern inträder. Jag frågar mig om jag ensam i Sverige, förutom Boris Jonson i England, som har det synsättet. 

Därtill är det inte den enskildes sak, om någon blir sjuk av en dålig livsstil, i ett land där sjukvården betalas via skattsedeln, att sjukvården skall betalas via skatten är helt okej enligt mitt tycke. Men det är minst lika viktigt att vi har en förebyggande sjukvård som håller nere sjukvårdskostnaderna, det är lika viktigt som att vi betalar skatt.

Jag vill påstå att en förebyggande sjukvård, är viktigare än att vi betalar en alltför hög EU-avgift.

Jag tillhör en av den som förespråkar en betydligt högre självförsörjning i vårt land, men det är inte mera produkter som ger kalorier vi behöver. Utan det är bland annat produkter som ger mera proteiner och vitaminer vi då behöver, protein får vi från kött och baljväxter. Vitaminer och en del grundämnen får vi från frukt, bär och grönsaker.