När elpriset steg i december var M väldigt snabba att peka finger, skyllde allt på regeringens ”misslyckade energipolitik”. Har den misslyckats? Om så är fallet är det viktigt att veta varför. En inte helt betydelselös faktor (ironi) är att moderata kommunpolitiker runt om i landet varit med om att stoppa vindkraft med en kapacitet motsvarande tio kärnkraftverk. Ett kommunalt veto i ett område – energiframställning – som är ett riksintresse är ett grovt feltänk.
I en intervju i tv lovar Elisabeth Svantesson (M:s ekonomiska talesperson) att en ny regering ska besluta om ny kärnkraft inom 100 dagar. Någon som tror att de får en billigare elräkning av detta?
Senaste nybyggda kärnkraftverket i vår närhet finns i Finland. Det tog 16 år från beslut till drift. Vill du vänta så länge? Dessutom är kärnkraft 3,5 gånger så dyr att producera som vindkraft, så billigare el med Moderaternas politik kan du glömma. För vem tror ni kommer få stå för notan? Subventionera driften? Jo, du och jag.
Vårt problem är inte att vi producerar för lite el. 2020 hade vi ett nettoöverskott på 26 twh, (cirka fyra och ett halvt kärnkraftverks kapacitet) utan av tre andra saker: för det första, vi har för dåligt utbyggt överföringsnät, speciellt i söder. Det andra är det kommunala vetot och långa tillståndsprocesser som försvårar utbyggnaden av hållbar energi. Dessutom har vi på sistone hört om ett slags militärt veto som stoppar havsbaserad vindkraft då utbyggnad av denna stör stridsflygarnas övningar. Vansinne! För det tredje har marknaden tagit överhanden och staten har inte längre kontroll på produktion och prissättningar.
Nu går naturligtvis marknadsliberaler i taket och försöker skrämmas med socialistspöket. Då vill vi ställa frågan till dem: Hur många av er vill gå in i lokala mataffären, fylla kundvagnen med potatis, pasta, korv och andra relativt billiga varor för att sedan toppa med en bit oxfilé och sedan upptäcka att när ni kommer till kassan får ni betala samma pris som oxfilén har, för allt! Det är så elbörsen fungerar, eller INTE fungerar. Den dyraste varan, eller producerade kilowattimmen, sätter pris på allt – det blir utgångspriset för dagen! Därav de stora variationerna.
Det finns bara ett rimligt motiv för detta och det är att de som kan producera lite billigare energi tjänar en jädra massa pengar. Tror du att du får en billigare el genom det systemet? Tror du att du får en lägre elräkning genom Moderaternas politik?
Nu tillkommer ju dessutom kriget i ett inte särskilt avlägset land – som gör det viktigare att vi har en självförsörjning på flera områden, inte minst energi. Danmark bygger nu ut havsbaserad vindkraft som ska täcka landets totala energibehov. Tyskland går samma väg och de gröna talar där om frihetsenergi – frihet från diktatorn i öst. Vi gröna vill ha både frihetsenergi och billigare el. Det är möjligt med en annan energipolitik. Vi kan inte lösa dagens problem med gårdagens lösningar.