Sprid omtanke i det nya året – inte smitta!

Covid-19 har haft Sverige och Kalmar län i sitt grepp även under jul- och nyårshelgerna.

"Tar alla sitt ansvar kommer snart det mörker och den hopplöshet som många upplever att kunna vändas till ljus och framtidshopp", skriver debattörerna.

"Tar alla sitt ansvar kommer snart det mörker och den hopplöshet som många upplever att kunna vändas till ljus och framtidshopp", skriver debattörerna.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Debatt2021-01-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julen 2020 kommer vi minnas under lång tid som mycket annorlunda och prövande. Ledigheten har nog fått många att fundera på vad som är verkligt viktigt i livet. Hur beroende vi människor är av varandra, så värdefull gemenskapen och de nära relationerna till släkt och vänner är. Och när de flesta av oss ändå har fått några avkopplande dagar hemma så har många fortsatt gå till arbetet, inte minst inom hälso- och sjukvården. Till alla er som har sett till att vården av sjuka och äldre har fortsatt att fungera vill vi därför rikta vårt tack. Under hela pandemin har regionens och kommunernas medarbetare gjort stora uppoffringar och insatser för oss andra. 

När vi numera skriver 2021 är det också på sin plats att blicka framåt. Utan tvivel kommer pandemin att prägla även detta år. Det kommer dröja innan vi kan återgå till det normala. Fortsatt gäller att hålla ut och följa restriktionerna: Träffa bara människor som du bor med. Om du bor ensam, välj en eller högst två vänner att umgås med. Men fortsätt att hålla avstånd. Stanna hemma vid minsta symtom. Tvätta händerna ofta och noggrant. Och alla arbetsgivare: om det går, möjliggör för era anställda att arbeta hemifrån.

Om dessutom så många som möjligt väljer att vaccinera sig kommer vi ännu snabbare att komma ur pandemin. Just nu pågår ett intensivt arbete inom Region Kalmar län för att alla länsbor på ett säkert och effektivt sätt ska kunna erbjudas vaccin. Först kommer bland annat äldre som bor på särskilda boenden och personal inom vård och omsorg att prioriteras. Efter att dessa och andra prioriterade grupper har vaccinerats så kommer hela den vuxna befolkningen att erbjudas vaccin kostnadsfritt. Målet är att skydda liv och hälsa. 

Tar alla sitt ansvar kommer snart det mörker och den hopplöshet som många upplever att kunna vändas till ljus och framtidshopp. Politiskt finns det stora utmaningar som vi längtar efter att ta itu med. Även om övriga politikområden inte har ”pausats” så har av förklarliga skäl många viktiga frågor fått stå tillbaka. Vi tänker framför allt på hållbarhetsarbetet och behovet av att lösa miljöproblemen. Men också för länet mycket angelägna frågor som behovet av snabbare kommunikationer, förbättrad folkhälsa, högre utbildningsnivå och mer forskning i länet. Framför oss finns stora utmaningar som kräver politiskt mod och fortsatt blocköverskridande samarbete. 

Sverige och Kalmar län har genom åren upplevt andra svåra situationer, i närtid exempelvis svininfluensan 2009 och stora industrinedläggningar som färgtillverkningen vid Akzo Nobel 2016 i Gamleby.  

Av dessa och andra påfrestningar kan vi bland annat lära att oavsett hur djupa eller långvariga kriserna har varit så tar de förr eller senare slut. Och när de gör det, ja, då är ofta erfarenheten att det ganska snart växer fram något starkare och bättre i dess ställe. Under pandemin har vi upplevt att länsborna visat stor omtanke och har varit beredda till svåra uppoffringar. Dessa erfarenheter och insikter kommer att vara en stor tillgång för vår region – i den framtid som vi så innerligt längtar efter. Tillsammans ska vi se till att sprida ljus och omtanke under det nya året – inte smitta!