Stå upp för etik och säkerhet i jakten

Jakt genomgår en ständig förändring, precis som allt annat i samhället. Men det finns en sak som oroar. Det är synen på jaktetik.

Jakten på vildsvin är knepig när det gäller att upprätthålla etik och säkerhet i jakten. Skribenten vädjar om fler diskussioner kring etik i jaktlagen.

Jakten på vildsvin är knepig när det gäller att upprätthålla etik och säkerhet i jakten. Skribenten vädjar om fler diskussioner kring etik i jaktlagen.

Foto: Michael Probst/TT

Debatt2020-09-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även bland jägarna behövs en diskussion kring var etikens råmärken går. Kalmar län är att av landets viltrikaste län, vi har nästan alla jaktbara viltarter. Därför ställs det direkt eller indirekt via media, krav att jägarna ska jaga intensivt för att hålla ner viltstammarna. Detta för att tillgodose markägare och hålla nere skador på skog och grödor samt för att förhindra viltolyckor. 

Jakten på vildsvinen är nog knepigast i det sammanhanget. För jakt i dagsljus krävs effektiva hundar som kan driva fram vildsvinen, samtidigt får dessa hundar inte vara för skarpa, oförsiktiga eller snabbdrivande. Jakten nattetid, då vildsvinen söker föda, kräver någon form av ljuskälla eller mörkersikte. Ett av dessa mörkerriktmedel kallas termiska och utnyttjar djurets värme. Dessa ger inte samma bild av djuret, omgivningen och vad som finns bakom djuret som ett vanligt kikarsikte. De termiska siktena är relativt dyra. Och ju dyrare de är, desto bättre blir bilden. Men även de billigaste är tillåtna.

Många jägare väljer idag att gå en snabbutbildning, en kort intensivkurs för att uppfylla kunskapskraven för att få licens på jaktvapen. Ofta saknar de jaktlig erfarenhet. 

På internet finns en uppsjö av jaktfilmer med sekvenser som har redigerats för att tilltala åskådaren. Eftersom många numera använder internet för att skaffa sig kunskap måste man höja ett varningens finger. Filmer visar sällan hur jakt går till och vilka avväganden en jägare måste göra.  Som ny jägare är det oerhört viktigt att skaffa sig jaktlig erfarenhet. Den erfarenheten byggs upp tillsammans med andra erfarna jägare. Då byggs kunskap och förståelse. Då lär man sig hur jakt ska utföras för att vara säker och att hålla en hög etik och omtanke om viltet.

Jägareförbundet i Kalmar län jobbar mycket med etik- och andra jaktfrågor som är oerhört viktiga i ett land, som har en av världens bästa förutsättningar till jakt. Jägare jagar under ansvar. Jaktlagstiftningen är inte detaljstyrande utan ger tydliga ramar. Därför, är det viktigt att vi jägare håller oss inom dessa ramar och inte tar genvägar

Vi går nu mot en höst och vinter då jakten intensiveras genom att flera vilt blir lovliga att fälla. 

Jag uppmanar alla jägare, men även er jaktledare: stå upp för etiken och säkerheten i jakten!