Stärk tryggheten för företagarna – kommunerna måste ta ansvar

Debatt2025-01-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Företagsklimatet i Kalmar län är pressat, inte bara av ekonomiska utmaningar och sjunkande näringslivsrankingar, utan också av en växande brottslighet som drabbar näringslivet hårt. Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv upplever företag i sju av länets tolv kommuner att brottslighet och otrygghet påverkar dem negativt. I Kalmar län uppger hela 40 procent av länets företag att de utsatts för brott de senaste 12 månaderna, vilket är över rikssnittet. Dessa siffror är alarmerande och kräver både nationella och lokala insatser.

På nationell nivå har Sverigedemokraterna, tillsammans med övriga Tidöpartier, tagit avgörande steg för att stärka polisens resurser och verktyg. Genom att öka anslagen till rättsväsendet och skärpa straffen för brott som påverkar näringslivet har man lagt en stabil grund för att öka tryggheten i hela landet.

Men tryggheten kan inte garanteras enbart på nationell nivå. Kommunerna i Kalmar län har en central roll att spela, och det är dags att de tar ett större ansvar för företagens säkerhet. Först och främst måste kommunerna arbeta nära polisen för att stärka den lokala tryggheten. Genom att finansiera ordningsvakter i särskilt utsatta områden och skapa brottsförebyggande samordningsgrupper kan kommunerna säkerställa att företagen får det skydd de behöver. Det handlar också om att kartlägga riskområden och branscher som är särskilt utsatta.

Kommunerna i länet skulle också kunna bidra genom att tillhandahålla resurser för trygghetsfrämjande åtgärder. Kommunerna har ett långsiktigt ansvar att säkerställa tryggheten, inte bara för företagare, utan också för de anställda och kommuninvånarna. Investeringar i bättre belysning, kameraövervakning och infrastruktur i industriområden skulle kunna minska brottsligheten avsevärt. Detta skulle inte bara stärka företagens trygghet, utan också skicka en tydlig signal om att samhället står bakom dem.

Ett särskilt fokus bör läggas på att minska mängdbrott, som stölder och skadegörelse, vilka ofta orsakar betydande ekonomiska förluster för företagen. Dessa brott måste tas på allvar av rättsväsendet, och här kan kommunerna bidra genom att samarbeta med polisen och säkerställa att brottsanmälningar leder till åtgärder. När företagare ser att brott utreds och förövare ställs till svars, ökar förtroendet för rättsstaten – en avgörande förutsättning för ett starkt företagsklimat.

Sedan 1 juli 2023 har kommunerna enligt Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete ett lagstadgat krav att arbeta brottsförebyggande. För att stötta detta har Tidöpartierna infört riktade statsbidrag för att stärka och utveckla kommunernas brottsförebyggande insatser. Nu är det upp till kommunerna att ta ansvar och använda dessa resurser för att skapa tryggare lokalsamhällen.

Sverigedemokraterna har länge förespråkat en politik som stärker både företag och trygghet. Vi ser företagare som en ryggrad i samhället, och det är vår uppgift att skapa de bästa förutsättningarna för deras verksamhet. Tillsammans med Tidöpartierna har vi visat att det går att göra skillnad på nationell nivå, men nu behöver även kommunerna i Kalmar län ta sitt ansvar. Ett starkt näringsliv förutsätter trygghet och säkerhet för att företagen ska kunna fortsätta växa och frodas – därför ligger det i allas intressen att dessa frågor prioriteras.

Ted Nyberg (SD), Ordförande Oskarshamn

Mattias Bäckström Johansson (SD), Partisekreterare

Martin Kirchberg (SD), Distriktsordförande Kalmar län