Kalmar län är på flera håll glest befolkat och som en följd av detta är också serviceutbudet begränsat på flera håll, både i länets inland liksom på delar av Öland. För att stödja upprätthållandet av handel och service i dessa områden fördelar Region Kalmar län medel från Tillväxtverket till drift och investeringar till livsmedelsbutiker i glesbygd.
Dessa stöd är mycket uppskattade och många skulle inte klara sig utan dem. Men ibland räcker det tyvärr inte och nyligen var exempelvis affären i Fagerhult tvungen att slå igen. Ytterligare butiker i länets utkanter har det tufft. Det handlar om avtagande köptrohet i bygden, men en stor faktor är personalkostnader.
Ett sätt att komma runt det senare är obemannade dygnetruntöppna matbutiker, något som etablerats på ett flertal av länet mindre orter. Dessa är dock inte 100 procent obemannade, utan ägarna befinner sig ett par dagar i veckan på plats på bestämda och annonserade tider för att bistå de som exempelvis har svårt med digital teknik.
De dygnetruntöppna och obemannade butikerna är ett komplement som tar in allt fler produkter och liknar alltmer en vanlig butik. Ett exempel på det är butiken i Örsjö utanför Nybro där det går att handla det mesta, och ma kan i stor utsträckning klara sig på utbudet som finns där.
Regionen har som krav ett bassortiment på 1000 artiklar, öppet året runt, minst 40 timmar i veckan, minst en mil till närmaste annan butik samt en minimiomsättning per år. Många, eller rentav de allra flesta, av dessa kriterier uppfylls.
Fram tills årsskiftet pågår ett nationellt arbete med att uppdatera riktlinjer för stöd till handel och service i glesbygd. Detta är en mycket aktuell och viktig fråga för Kalmar län. Vi Moderater vill därför att Region Kalmar län agerar proaktivt och deltar engagerat i, eller i anslutning till, det arbete som nu pågår för att revidera riktlinjer, så att stödet kan nå fler än i dag och hindra fler nedläggningar.
Samtidigt behöver Region Kalmar län se över, och i mån av behov, justera regelverket för att kunna inkludera obemannade livsmedelsbutiker för att de ska kunna söka särskilt driftsstöd. Vidare skulle det uppskattas av handlarna om Region Kalmar län förde en mer aktiv dialog med de nyetablerade obemannade butikerna i länet, på samma sätt som görs med de etablerade och bemannade affärerna, för att kunna göra allt som är möjligt för att de ska klara sig och därmed säkra servicen på landsbygden i vårt geografiskt utmanande län.