Stoppa förföljelsen av kristna

Sverige har den senaste månaden lysts upp av adventsljusstakar och julstjärnor i fönstren.

Sveriges regering behöver arbeta fram en FN-resolution om staters skyldighet att skydda religiösa minoriteter,  tycker skribenterna.

Sveriges regering behöver arbeta fram en FN-resolution om staters skyldighet att skydda religiösa minoriteter, tycker skribenterna.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2020-01-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En miljon svenskar har tillsammans med familjen samlats i kyrkan för att fira advent och jul. När våra kyrkor fylls för luciafirande, gudstjänster, adventskonserter och skolavslutningar sprider sig en härlig känsla av värme och gemenskap, men det stämmer också till eftertanke. 

I många länder kan man inte samlas på liknande sätt. Religionsförföljelsen är omfattande och förföljelsen av kristna förvärras. Särskilt allvarlig är situationen i Mellanöstern, Nordafrika och delar av Asien i länder som Kina, Indien och Nordkorea.

När Islamiska staten för drygt fem år sedan intog Iraks näst största stad Mosul ställdes människor inför valet ”konvertera eller dö”. Kristna assyrier/syrianer/kaldéer tvingades fly sina hem. Trots att IS nu har pressats tillbaka är den islamistiska synen på kristna som ”otrogna” och icke önskvärda utbredd. Kristna bojkottas, trakasseras och drivs än en gång bort från sina hem. Det finns snart inga kristna värderingar, ingen kristen kultur och inga kristna människor kvar i Mellanöstern om inte vi i västvärlden tar ansvar och gör mer för att stoppa förföljelsen. 

Sveriges regering behöver arbeta fram en FN-resolution om staters skyldighet att skydda religiösa minoriteter, villkora handelsavtal och biståndsprojekt samt verka för skarpa internationella sanktioner gentemot de stater som tillåter förföljelsen. Sverige förtjänar en regering som med stark stämma försvarar religionsfriheten tills den dag då kristna tryggt kan fira våra kristna högtider – oavsett om man bor i Malmö, Mosul eller Mumbai.