Stort engagemang kring ALV: "Ska folk jobba gratis?"

Många har tyckt till på vår Facebooksida efter att ha läst insändaren "Fattiga barn förvägras komma in i ALV". Här ett axplock kommentarer hämtade därifrån.

Skulle det vara gratis entré till ALV? Många har tyckt till på vår Facebooksida efter en insändare, där skribenten var av den uppfattningen.

Skulle det vara gratis entré till ALV? Många har tyckt till på vår Facebooksida efter en insändare, där skribenten var av den uppfattningen.

Foto: Elin E Elmström

Debatt2021-05-31 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändaren "Fattiga barn förvägras komma in i ALV", där skribenten menar att det borde vara gratis inträde till Astrid Lindgrens Värld, har väckt engagemang på Vimmerby Tidnings Facebooksida, där debatten går hög. Vissa håller med om resonemanget, men majoriteten av de som kommenterat är av motsatt uppfattning:

"Med den logiken borde ju även samtliga Astrid Lindgrens böcker ha varit gratis under alla år. Att driva en park som ALV och den kvalitet som finns i alla led från skådespelare till parkarbetare och restauranger kräver naturligtvis stora resurser."

"Förskolebarnen brukar få gå på genrepet, och mina barn har fått gå på ALV med sitt fritids. Bojkotta ALV var väl drastiskt! När det dessutom är till så stor nytta för kommunen och grannkommunerna i form av intäkter från alla turister som kommer till trakten tack vare parken. En bra arbetsgivare för ungdomar är parken också."

"Ska skådespelare och all övrig personal jobba gratis i 5 månader? Det kostar miljoner att driva detta fantastiska företag! Självklart är väl drömmen att det ska vara billigt men det funkar inte i verkligheten med gratis entré."

"Undrar om samma person tycker att entre och åkband på Liseberg skulle vara gratis... (som dessutom till skillnad från ALV är ett kommunalt bolag.)"

"Vem ska betala skådisarna, regissören, städaren, trädgårdsmästaren, teknikern, parkarbetaren, kocken, servitören, parkvärden, musikern och de andra sjuttioelva yrkesgrupper som får parken att leva?"

"Skattefinansierar vi det får vi nog även sponsra Gröna Lund och Skara Sommarland .... eller skall folk jobba gratis?"

"Ja gratis nu, när man haft stängt i över ett år. Jo tjena, det kostar nog att driva."

"Dryga 1 krona per person och dag hävdar jag ändå vänligt men bestämt att dom flesta lyckas prioritera fram. Åker man vart 5:e år handlar det om 20 öre. Detta är ju ingen mänsklig rättighet utan lyx i tillvaron."

"Jag vet att det är precis sånt här som det aldrig räcker till. Orättvist, absolut!! Enda möjligheten är väl att prioritera hårt och/eller försöka lägga undan ett par hundralappar varje månad om man kan, då har man i alla fall starten!"

"Det kan absolut vara så att inte alla har råd med ett besök men så är det ju med allt. För den som vill ha med sig egen mat finns fina picknick-platser och utöver inträde är allt gratis."

"Hur många nöjesparker är det .... och varifrån kommer pengarna till investeringar då?? ALV är helt fantastiskt, jag blev otroligt imponerad efter mitt besök där."

"Frågan är vad som kan göras för att ge livskvalitet och glädje till barn som annars inte har det så lätt? Värnade inte Astrid Lindgren för alla barns rätt att få vara barn och göra det i hennes park? Nu är den mer kommersiell och alla företag behöver ha inkomster och allt det där. Hur kan man tänka här och i övriga samhällsfunktioner? Tacka vet jag att Rädda barnen finns och andra institutioner som verkar för barnfattigdom och gör det möjligt för fattiga barn att besöka ALV och många andra nöjesparker."

"Tycker kommuner kan gå in och ge familjer med sämre ekonomi en dagsbiljett."

"Fattiga familjer flyger inte till Thailand eller Grekland heller. De har en torftig jul och ingen sommarstuga heller. De kommer inte in på Liseberg eller Gröna Lund och de kanske inte ens äter tacos på fredagarna? Att de skulle vara särskilt drabbade av just ALV känns ju nästan lite löjligt. Med tanke på att man kan vara där inne hela dagen och se hur många föreställningar man vill så är det väl inte konstigt att det kostar pengar?"

"Däremot kan jag tycka att Vimmerby kommun borde dela ut personliga sommarpass till samtliga barn i boende i kommunen. Med ett sådant upplägg så skulle samtliga barn kunna garanteras något besök under säsongen – oavsett familjens ekonomiska förutsättning."