Stort förtroende för sjukvården i Kalmar län

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) redovisar årligen sin hälso- och sjukvårdsrapport, som innehåller ett antal jämförelser mellan regionernas hälso- och sjukvård.

Det är medarbetarna som möjliggör det höga betyg som regionens medarbetare ger till vården, menar skribenterna.

Det är medarbetarna som möjliggör det höga betyg som regionens medarbetare ger till vården, menar skribenterna.

Foto: Ellinor Ljung

Debatt2021-08-26 05:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Kalmar län hamnar i topp i flera kategorier, bland annat i andel av befolkningen som har stort eller mycket stort förtroende för sjukvården i sin helhet. 

När invånarna i Kalmar län får ta ställning till påståendet "Jag har tillgång till den hälso- och sjukvård jag behöver" svarar 93 procent att de instämmer helt eller delvis. Det är den näst högsta siffran i landet.

Enligt samma rapport har invånarna i Region Kalmar län högst förtroende för hälso- och sjukvården i hela landet. Förtroende är en mycket viktig parameter i relationen mellan sjukvården och patienten. 

Hälso- och sjukvårdsrapporten 2021 är präglad av den pågående pandemin. Flera nya resultatjämförelser kring covid-19 finns med i rapporten, både vad gäller vård av covidpatienter samt effekter på övrig sjukvård. Exempelvis redovisas att Region Kalmar län har lägst andel i riket av patienter som sökt akutmottagning och samtidigt uppger att de undvikt att söka vård på grund av coronapandemin.

Vi i Länsunionen (S, C och L) menar att allt detta hänger ihop. I vårt län vågar man söka vård. Det är kopplat till att våra invånare har ett stort förtroende för sjukvården. Rapporten visar dessutom att regionen ligger i topp vad gäller andelen patienter som upplevt ett positivt helhetsintryck vid besök på akutmottagning. Resultaten hänger ihop, en välfungerande sjukvård skapar mer förtroende och fler positiva upplevelser.

Hälso- och sjukvårdsrapporten redogör också för pandemins effekter på annan sjukvård. Region Kalmar län har en större minskning än rikssnittet av antalet primära höftprotesoperationer, men ändå gör regionen tredje flest sådana operationer per 100 000 invånare av alla regioner i riket.

Rapporten visar också att vi har en lägre minskning än rikssnittet av besök inom allmän psykiatri. Det är väldigt viktigt att den som mår dåligt söker hjälp. I pandemins spår ökar den psykiska ohälsan, så rapporten är ett mycket gott betyg till psykiatrin och dess medarbetare i en väldigt svår tid.

Invånarnas återkommande höga betyg till hälso- och sjukvården är ett bevis för att regionens ständiga förbättringsarbete skapar en stabil och god utveckling. Men det man verkligen kan utläsa av SKR:s rapport är att Region Kalmar län har Sveriges bästa medarbetare. De är navet i det dagliga arbetet som möjliggör att Region Kalmar län återigen får toppbetyg när invånarna får säga sitt.