Strandpromenad utan strandutsikt i Hultsfred

Strandpromenaden i Hultsfred är inte vad den kunde vara eftersom man inte håller efter sly och annan växtlighet, menar skribenten.

Väl nyttjat promenadstråk som skulle kunna bli desto finare om vegetationen som skymmer strandutsikten hölls efter, menar skribenten, som tycker att strandpromenaden i Hultsfred är värd lite mera kärlek.

Väl nyttjat promenadstråk som skulle kunna bli desto finare om vegetationen som skymmer strandutsikten hölls efter, menar skribenten, som tycker att strandpromenaden i Hultsfred är värd lite mera kärlek.

Foto: Olof Carlson

Debatt2021-09-11 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strandpromenaden i Hultsfred är speciell. Den är inte ett avskilt parkområde, som i så många andra samhällen. Strandpromenaden är en park som är en förbindelseled för fotgängare och cyklister från centrum till idrottsplatsen, till den gamla folkparken och till hembygdsparken. Den leder också till campingplatsen, som fått ett uppsving i år. Många har cyklat eller promenerat dit för att bada eller för en fika. Strandpromenaden har blivit alltmer trafikerad. Den används också för motion och tävlingar.

För några år sedan beslutade kommunen att satsa på denna trafikled. Passagen genom Alkärret rustades upp och fick belysning. Södra delen, den del som passerar bebyggelsen nedom stationen, rustades och rensades från sly. Där blev den en elegant park, helt enkelt. Norr om Alkärret röjdes marken utmed sjön. Buskar, sly och vass klipptes och ersattes spontant med låga växter och örter. Sluttningen upp mot idrottsplatsen fick gamla, sjuka träd borttagna och nya planterades. Ett stort jobb! Utsikten över strand och sjö blev fantastisk.

Men vad hände med skötselplanen? Den som haft med en limnisk miljö att göra vet att en jordstrand fordrar ständig omsorg för att behålla sitt utseende. Jordstranden är ofta en bördig biotop. Parkförvaltningen började stort för ett tiotal år sedan. Man investerade i en uppröjning, men man planerade inte för att vårda investeringen.

Nu växer åter strandområdet igen. Buskar skymmer utsikten. Sjön syns inte, anas bara. Man skulle kunna röja sly och buskar ungefär vart annat år och på så sätt hålla stranden synlig och behålla miljön och utsikten över vattnet. Det skulle räcka. Relativt billigt skulle kommunen kunna hålla stranden öppen. Strandpromenaden skulle kunna bli den promenadled den troligen var tänkt att vara.