Forskare har kallat politikens hantering av strömmingen för ett ”utrotningsexperiment” och småskaliga fiskare i och längs hela Östersjökusten larmar om att fisken är slut.
Ändå tillåts det industriella trålfisket i Östersjön öka ytterligare under 2023. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), skyller på EU och motiverar sin passivitet med att tillräcklig kunskap saknas om varför strömmingen minskar. Den förvirrade argumentationen påminner om oljebolagens desinformationskampanjer om klimatkrisen.
Strömmingen är själva hörnstenen i Östersjöns ekosystem, utan den rubbas balansen och hela ekosystemet tippar. Torsken har kollapsat, ålen är snart utrotad och minskningen av strömming uppgår till 80 procent på bara 30 år. Nu är det en kamp mot klockan om fiskbestånden och hela havet ska räddas.
Regeringen verkar tro att den kan förhandla med verkligheten, att fiskbestånden ska anpassa sig efter urvattnade politiska kompromisser. Men vill vi lämna över ett livlöst och utarmat hav till våra barn, eller ett levande hav med strömming, sill, torsk, ål och gädda? Miljöpartiet har i åratal tryckt på för att minska fisketrycket och förbjuda industritrålarna. Vi vägrar att ge upp kampen för ett levande hav och kräver att regeringen vidtar konkreta åtgärder nu:
- Minska sill- och strömmingskvoterna kraftigt för hela Östersjön. Fisk struntar i nationsgränser, därför måste fisketrycket minska även utanför Sveriges gräns.
- Flytta ut trålgränsen längs hela ostkusten. Ett totalt stopp för trålfiske nära kusterna är det som krävs för att skydda bestånden och vända utvecklingen – inte ett experiment i några få områden som regeringen vill.
- Återinför förbudet mot industrifiske. Industriellt fiske var tidigare förbjudet i Östersjön, för att bestånden var i för dåligt skick, detta måste omgående återinföras.
- Stoppa slakten av havsmiljöarbetet. Regeringens nedskärningar av havsmiljöarbetet och miljöövervakningen måste stoppas. Miljöpartiet vill istället se kraftfullt ökade satsningar.
- Inrätta en havsmiljölag och lägg fram övriga förslag för havsmiljön från miljömålsberedningens betänkande Havet och människan. Trots att alla riksdagspartier varit eniga har regeringen inte aviserat några planer på inrättandet av en havsmiljölag.
Haven och de marina arterna kommer inte att återhämta sig om inte omfattande åtgärder vidtas omgående. Regeringen har nu alla möjligheter att förhindra industrifiske på svenska vatten och agera för bredare åtgärder som ordförandeland i EU istället för att skylla ifrån sig.