Orange day: Aldrig mer…

Den 25 november är det Orange Day. Dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor.

Den 25 november är det Orange Day. Dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2024-11-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han lovar dig att aldrig mer slå. Kanske är också förövaren uppriktig i det ögonblick löftet ges. Erfarenheten visar dock att det nästan aldrig blir bättre, oftast mycket värre. I en del fall blir våldet till slut dödligt. 

Alla människor är födda fria. Fundera en stund på detta självklara faktum, och sedan varför så många i vårt samhälle – inte ens i förhållande till sina närmaste – ännu inte lärt sig att acceptera och respektera detta.

Vetenskapligt råder ingen tvekan om det historiska sambandet mellan en manlig maktstruktur och dagens våld mot kvinnor. Det är ur denna ojämställdhet som krav på ”lydnad” och hävdandet av ”äganderätt” till en kvinnlig partner växt fram.

Våldet finns i alla delar av samhället. Framgångsrika kvinnor lever farligt genom att utmana strukturer i sin framgång som starka och självständiga människor, ledare och föredömen. 

Den ugandiska maratonlöparen Rebecca Cheptegeis eldades levande upp av sin före detta partner i september i år. Hon blev den tredje kvinnliga friidrottsstjärnan i Afrika som dödats av en partner de senaste åren.

I Sverige har jämställdheten generellt sett kommit avsevärt längre än i många andra delar av världen. Likväl är starka och framgångsrika kvinnor utsatta även här, oaktat om våldet är av fysisk, psykisk, ekonomisk eller av annan karaktär. För den som följer nyhetsrapporteringen över tid blir det tydligt att det finns exempel även inom politik, näringsliv och offentlig förvaltning.

Jämställdheten, och därmed alla människors lika värde och rätt till frihet, är och förblir en avgörande fråga för vårt samhälle. Den som slår, hotar eller förtrycker bär alltid hela skulden. Att uppleva sig själv som marginaliserad, provocerad eller hjälplös är aldrig en ursäkt. Inte ens en förklaring.