Sverige sämst i Norden på jämställda pensioner

Vi svenskar hävdar gärna att vi är bäst i världen på jämställdhet mellan kvinnor och män. Men verkligheten stämmer inte överens med självbilden – i alla fall inte för oss pensionärer. När det gäller jämställda pensioner är Sverige sämst i Norden.

"I Sverige är kvinnors totala pension i genomsnitt 70 procent av männens. Det är bedrövligt. Sverige vill ju vara bäst i världen på jämställdhet", skriver företrädare för PRO.

"I Sverige är kvinnors totala pension i genomsnitt 70 procent av männens. Det är bedrövligt. Sverige vill ju vara bäst i världen på jämställdhet", skriver företrädare för PRO.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-06-21 06:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige är kvinnors totala pension i genomsnitt 70 procent av männens. Det är bedrövligt. Sverige vill ju vara bäst i världen på jämställdhet. 

Svenska kvinnor deltar fullt ut på arbetsmarknaden och tar dessutom ett större ansvar för hem, barn och omsorgen av sjuka anhöriga. Att vi ska straffas med lägre pensioner är oanständigt. Faktum är att svenska pensioner är de mest ojämställda i Norden. I Danmark – ett land vi ofta jämför oss med – är pensionsgapet bara åtta procent. 

Efter snart ett kvarts sekel med dagens pensionssystem är det hög tid för en total översyn. Ett omtag krävs för att det ska ge rättvisa pensioner till både män och kvinnor. Både den allmänna pensionen och tjänstepensionerna bör ingå när pensionerna ses över.

Följande tre punkter bör finnas med i arbetet:

  • Höj den allmänna pensionen. Kvinnor är generellt sett mer beroende av den allmänna pensionen än vad män är. Om avgiften till pensionssystemet höjs kan pensionen växa för både dagens och framtidens pensionärer. Om vi dessutom inför en mekanism för att betala ut de enorma överskotten som finns i systemet – en ”gas i pensionssystemet” – kan pensionen bli ännu högre. 
  • Försvara respektavståndet. Hårt arbete under ett helt arbetsliv måste synas i pensionskuvertet. I dag är det inte så – hundratusentals kvinnor som arbetat hårt med låg lön får bara hundralappar mer än de som inte har arbetat alls. Respektavståndet, alltså skillnaden mellan garantipension och de lägsta inkomstpensionerna, behöver vidgas. Det är bra att garantipensionen har höjts, men det innebär ett krympande respektavstånd. Nu måste inkomstpensionerna upp rejält! 
  • Gör om tjänstepensionerna. Fack och arbetsgivare gör överenskommelser om våra löner, villkor och tjänstepensioner. Det är en del av den svenska modellen. Utan större debatt har parterna förhandlat fram tjänstepensioner som är extremt gynnsamma för högavlönade män. Det duger inte. Jämställdhet är också en del av den svenska modellen. Parterna måste omförhandla tjänstepensionerna så att de blir lika bra för kvinnor som för män! 

Svenska folket är stolta över vårt lands höga ambitioner när det gäller rättvisan mellan män och kvinnor. Det är hög tid att vi får ett pensionssystem som motsvarar dessa höga ambitioner!