Tandvården ska bli billigare – inte dyrare

Avgiftsfri tandvård upp till 23 år och för de över 80, tycker V i Region Kalmar län. "Tandhälsan är fortfarande en klassfråga i Sverige och skillnader mellan barn från olika samhällsklasser påverkar deras tandhälsotillstånd genom hela livet" skriver debattörerna.

"Tänderna är en del av kroppen och ska ingå i högkostnadsskyddet", tycker debattörerna.

"Tänderna är en del av kroppen och ska ingå i högkostnadsskyddet", tycker debattörerna.

Foto: Martina Holmberg/TT

Debatt2022-09-01 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världshälsoorganisationen (WHO) framhåller att tandhälsa är en integrerad del av människors generella hälsa, att god tandhälsa i sig är en viktig del av individers livskvalitet och välbefinnande och att dålig tandhälsa utgör ett hinder för människors möjligheter i skolan arbetet och privatlivet. Tandhälsan är fortfarande en klassfråga i Sverige och skillnader mellan barn från olika samhällsklasser påverkar deras tandhälsotillstånd genom hela livet. Det är politiska beslut som kan ändra på detta. 

Vänsterpartiet anser att tänderna är en del av kroppen och ska ingå i högkostnadsskyddet. Nationellt driver Vänsterpartiet att tandvården ska komma in i det reguljära systemet för hälso- och sjukvård och för ett hög- kostnadsskydd i tandvården där alla kostnader över 2 000 kronor subventioneras fullt ut. På kort sikt ska de vanligaste behandlingarna få en bindande nationell taxa, som innebär ett tak på vad respektive behandling får kosta, oavsett vårdgivare.

Regionen höjer tandvårdskostnaderna varje år enligt ett prisindex. Vänsterpartiet har vid varje budget kämpat för att de inte ska höjas. I regionen driver vi att tandvården för den enskilda ska bli billigare, inte dyrare, och att tandvården fortsätter vara avgiftsfri upp till 23 år och från 80 år och uppåt. 

Linda Fleetwood, regionråd

Jonny Andersson, ledamot i fullmäktige

Vänsterpartiet i Region Kalmar län