Så kan du njuta hälsosamt under julen

Julen är en utmaning för de flesta som vill leva hälsosamt. Men det går att njuta av helgernas godsaker om man planerar sitt ätande och väljer med förnuft. Ett bra tips är att prova periodisk fasta, skriver kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

Nu väntar en utmanande period för den som behöver hålla igen på kaloriintaget. I Kalmar län lever mer än varannan med fetma eller övervikt, skriver kostrådgivare Ulrika Davidsson som ger sina bästa tips.

Nu väntar en utmanande period för den som behöver hålla igen på kaloriintaget. I Kalmar län lever mer än varannan med fetma eller övervikt, skriver kostrådgivare Ulrika Davidsson som ger sina bästa tips.

Foto: TT-bild

Debatt2023-12-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

December är full av adventsfikor, julbord och luciafiranden. Julmyset är visserligen härligt, men då festligheterna kan pågå under mer än en månads tid är vi nog många som skulle gynnas av att stanna upp och reflektera över vad vi behöver för att må bra.

Många överger sina hälsosamma matvanor vid jul. Samtidigt befinner sig Sverige i en hälsokris, till stor del orsakad av försämrade matvanor bland befolkningen. Enligt Folkhälsomyndigheten fortsätter andelen feta och överviktiga svenskar att öka. Ett alltför högt BMI leder i högre grad till livsstilssjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och vissa cancerformer. I Kalmar län lever mer än varannan med fetma eller övervikt.

Det fina i kråksången är att det går att njuta av julens godsaker om man väljer med förnuft. Mitt råd till alla som vill undvika att tappa fotfästet under julhelgerna är att i god tid bestämma sig för en taktik.

Jag anser inte att man ska beröva sig glädjen i att delta vid adventsfikor eller julfester av rädsla för att äta fel eller för mycket. I stället kan man se till att bädda för vad som komma skall, genom att planera sitt ätande och göra rum för undantag. 

Här är tre tips till den som vill behålla hälsosamma matvanor under julen:

1. Testa periodisk fasta
Välj till exempel metoden 16:8, som innebär att man fastar i 16 timmar och äter under 8 timmar. Jag brukar rekommendera en normalstor lunch strax efter klockan 12 och middag vid 19. När du utesluter frukostens kalorier finns utrymme för julfika 1–2 gånger i veckan.

2. Fortsätt äta vanlig mat
Byt inte kosthållning bara för att det är jul, utan fortsätt att äta mat som lagats från grunden med bra råvaror. Satsa på grönsaker och proteiner som gör dig mätt såsom sallad, köttbullar, lax, skinka och ägg.

3. Ha nolltolerans mot snabba kolhydrater
Skippa helt bröd, pasta, potatis och ris den här perioden, just för att "ha råd" med någon sötsak då och då. Försök också att dricka vatten och lightdrycker i stället för alkohol och läsk.

Utöver att tänka på hur vi äter under julhelgerna kan vi också se till att få in vardagsmotion och träning. Ha gärna som ambition att nå 50 000 steg i veckan.

Släpp inte hälsotänket helt för att det är jul, men var flexibel. Genom att göra medvetna val går det att njuta av både festmat och vila utan att riskera formen och hälsan.