Tidig upptäckt av äggstockscancer kan rädda liv

"Om fler kvinnor vågar stå på sig och kräva rätt vård i tid kan liv räddas", skriver Alexandra Andersson.

"Om fler kvinnor vågar stå på sig och kräva rätt vård i tid kan liv räddas", skriver Alexandra Andersson.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2025-02-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år diagnostiseras cirka 700 kvinnor i Sverige med äggstockscancer, och omkring 550 dör varje år av samma sjukdom. Det är en cancerform som ofta upptäcks för sent, eftersom symtomen kan vara diffusa och lätt tolkas som något annat. Men ju tidigare cancern upptäcks, desto bättre är chanserna att överleva.

Äggstockscancer kan ge symtom som buksmärta, uppblåsthet, viktnedgång, trötthet och problem med magen. Det är lätt att tänka att det är klimakteriet, IBS eller bara stress. Många kvinnor vittnar om hur de skickats hem från vårdcentralen med råd om att motionera mer eller att besvären inte är något att oroa sig för. Sandra, som drabbades av äggstockscancer, beskriver hur hon kämpade för att bli trodd:

”Jag visste att något inte stod rätt till. Det tog mig flera läkarbesök, akutbesök och specialistundersökningar innan jag fick min diagnos. Två gånger höll jag på att svimma av smärtor på jobbet. Ändå blev jag tillsagd att det nog bara var sköldkörtelproblem.”

Du känner din kropp bäst. Om något inte känns rätt, våga lita på din magkänsla och sök vård. Och om du inte blir tagen på allvar – sök igen.


Många kvinnor går för länge med symtom som inte tas på allvar. En undersökning från Nätverket mot gynekologisk cancer visar att 20 procent av patienterna med äggstockscancer inte blev tagna på allvar vid sitt första vårdbesök, och 30 procent behövde söka vård två eller fler gånger innan de fick rätt diagnos.

Det är viktigt att veta att du som patient har rättigheter. Du kan byta läkare om du inte känner dig trygg, och du kan be om en second opinion. Ingen ska behöva leva med ovisshet eller känna sig avfärdad.


Äggstockscancer är en aggressiv sjukdom som sprider sig snabbt. Det gör att varje dag räknas för att få en diagnos och påbörja behandling. Om fler kvinnor vågar stå på sig och kräva rätt vård i tid kan liv räddas.

Marcela Ewing, specialistläkare i allmänmedicin och onkologi, har i sin forskning fokuserat på vikten av tidig upptäckt:
”Allmänläkare bör se upprepat sökande för symtom, även sådana som ter sig godartade, som ett varningstecken. Tyvärr har patienter med äggstockscancer ofta diffusa symtom som gör att det dröjer innan diagnosen ställs. Cancern hinner då bli mer avancerad.”

Vi vet att vården har utmaningar. Läkarna i primärvården möter hundratals patienter varje vecka, och cancersjukdomar är ovanliga i förhållande till alla andra symtom de möter. Men det får inte bli en ursäkt för att inte ta kvinnors oro på allvar.

Samtidigt kan vi själva göra skillnad. Var uppmärksam på din kropp. Våga kräva mer om du känner att något är fel. Och sprid budskapet till andra kvinnor i din närhet – din mamma, syster, dotter eller väninna.

Vi kan inte acceptera att så många kvinnor dör i en sjukdom som hade kunnat upptäckas tidigare. Tidig upptäckt räddar liv. Våga stå på dig – det kan vara skillnaden mellan liv och död.

Alexandra Andersson
Projektledare arbetsgruppen för äggstockscancer, Nätverket mot gynekologisk cancer