Goda råd är inte dyra – ta vara på tomma fastigheter

"Att inventera tomma lokaler löser verkligen inte alla problem med att locka arbetskraft till Vimmerby, men det är en liten och snabb insats som hade givit ett antal nya bostäder i kommunen om vårt förslag inte hade stoppats", skriver vänsterpartisterna Jens af Ekenstam Stenman och Lars Johansson.

"Att inventera tomma lokaler löser verkligen inte alla problem med att locka arbetskraft till Vimmerby, men det är en liten och snabb insats som hade givit ett antal nya bostäder i kommunen om vårt förslag inte hade stoppats", skriver Lars Johansson och Jens af Ekenstam Stenman (V).

"Att inventera tomma lokaler löser verkligen inte alla problem med att locka arbetskraft till Vimmerby, men det är en liten och snabb insats som hade givit ett antal nya bostäder i kommunen om vårt förslag inte hade stoppats", skriver Lars Johansson och Jens af Ekenstam Stenman (V).

Foto: Vimmerby Tidning, arkiv/TT-bild

Debatt2022-02-18 07:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är svårt att rekrytera personal till Vimmerby, inte minst till besöksnäringen. Därför ska nu kommunens utvecklingsavdelning utreda hur man kan hjälpa näringslivet att locka arbetskraft till kommunen.

En förutsättning att kunna leva och jobba i Vimmerby är såklart att man har någonstans att bo. Bristen på bostäder lyfter besöksnäringen själva fram som ett problem. Ska kommunen växa, och om den ska göra det ganska snabbt, är det inte möjligt att alla nya Vimmerbybor ska flytta till nybyggda boenden. Mycket snabbare och billigare är det om tomma lokaler runt om i kommunen istället kan komma till användning. 

Därför föreslog vi för två år sedan att kommunen ska driva ett arbete med att inventera tomma hus och marknadsföra dem för att snabbt få loss nya bostäder eller lokaler till verksamhet, runt om i hela kommunen. I april förra året röstade C, M, KD och SD ner vårt förslag, de menade att kommunen saknar resurser att göra ett sådant arbete. 

Visst är det märkligt att det i april inte fanns möjlighet till nya projekt för att möjliggöra inflyttning, men nu i februari finns det plötsligt det. Sorgligt nog beror det nog på vem och vilka som lägger fram ett förslag, att rösta för något som kommer från V är tydligen näst intill omöjligt för den borgerliga majoriteten.  

Att inventera tomma lokaler löser verkligen inte alla problem med att locka arbetskraft till Vimmerby, men det är en liten och snabb insats som hade givit ett antal nya bostäder i kommunen om vårt förslag inte hade stoppats. Erfarenheter från många andra kommuner som gjort samma sak är att många nygamla lokaler och bostäder snabbt blir tillgängliga, med en väldigt liten insats i arbete och pengar.

Nu är det redan för sent att få fram dessa bostäder till sommaren, och rekryteringen till säsongen är redan i full gång. Vårt förslag finns ändå kvar, och fortfarande bjuder vi på det alldeles gratis. Dags att det politiska styret i Vimmerby börjar göra verkstad. Snack och utredningar leder inte till resultat. 

Jens af Ekenstam Stenman

Lars Johansson

Vänsterpartiet i Vimmerby