Under flera år har fusket spridit sig allt mer inom folkbildningen. Uppblåsta deltagarsiffror, organiserad välfärdsbrottslighet och extremism har kommit att prägla vissa studieförbund, vilket kastat en mörk skugga över alla de som faktiskt gör skillnad genom meningsfulla, omtyckta och välbesökta studiecirklar. Att den instans som granskar studieförbunden, Folkbildningsrådet, bland annat består av studieförbunden - som alltså granskar sig själva, har inte precis bidragit till ökad transparens.
Efter att Riksrevisionen granskat studieförbunden framkom brister i precis alla led: den dåvarande S- och MP-regeringen blev varse att nära hälften av alla verksamheter saknade kostnadsunderlag. Det är skrämmande, inte bara hur skattemedel har hanterats, utan också att detta har kunnat fortgå.
Nuvarande regering, baserat på Tidö-avtalet, har tagit emot Christer Nylanders utredning om folkbildningen som kommer fram till att statens insyn i folkbildningen måste öka. Utredningen slår fast att transparens och spårbarhet är nycklarna för att återupprätta förtroendet för studieförbunden. Samverkanspartners, statistik och utbetalningar måste tillgängliggöras och tåla extern granskning.
Utöver detta är regeringens nya linje att stöd i form av skattemedel ska gå dit de gör mest nytta; till jobbskapande insatser. Kurser som kan betraktas som hobbys, såsom knyppling, karamellkokning eller biodling, bör deltagarna själva stå för kostnaden – precis som andra redan gör idag.
För att återupprätta allmänhetens förtroende för folkbildningsväsendet i allmänhet och studieförbunden i synnerhet, samt för att hävda fortsatt offentlig finansiering av desamma måste transparens, öppenhet och spårbarhet prägla all framtida verksamhet inom detta område.
Carl Dahlin (M), oppositionsråd region Kalmar län
Daniel Lindvall (M), oppositionsråd Nybro kommun
Robin Hanzl (M), ordf samhällsbyggnadsnämnden Oskarshamn