Framförallt inom idrott och teaterverksamhet har röster höjts för att få öppna upp för fler besökare. Arrangörerna påstår sig kunna ”garantera” att ingen smittspridning kommer att ske. Däremot har inte restauranger samma förhållningsregler utan får ta emot betydligt fler gäster än vad man får göra vid idrotts- och teaterevenemang. Som jämförelse har det hänvisats till varuhus och dagligvaruaffärer som inte har samma restriktioner utan får ta emot stora mängder kunder varje dag. Man kan verkligen ställa sig frågan om man inte bryr sig om att hela jorden befinner sig i en allvarlig pandemi?
Smittan ökar åter och det talas om en andra våg i många länder. Även här i Sverige ökar antalet smittade hastigt på flera orter och hårdare regler har införts lokalt. ”Jag blir så trött på alla regler och förbud, allt handlar ju bara om corona”, är ord som hörs allt oftare. Vad är det som håller på att hända med människorna? Vill man inte längre medverka till att begränsa smittan? Eller bryr man sig inte om ifall man själv skulle bli smittad? Vi kommer allt närmare en av årets största helger med i normala fall proppfulla butiker och affärer, hur kommer julhandeln att se ut i coronans år 2020, och hur många kommer att smittas när julmaten ska inhandlas? Men det finns tre enkla och mycket verksamma regler för att motverka spridningen av viruset.
1. Hålla avståndet till andra människor, 1,5 – 2 meter föreskrivs av myndigheterna, men tyvärr verkar det som att väldigt många har svårt med avståndsbedömningen.
2. Social distansering, undvika stora folksamlingar och trängsel i kollektivtrafiken och i affärer, ett begrepp som inte så många tycks förstå innebörden av.
3. Basal handhygien kallas det för inom vården, alltså att tvätta och desinfektera händerna ofta.
Det talas inte så mycket om riskgrupperna längre. Myndigheterna har ”lättat” på reglerna för gruppen 70+ och säger att de regler som finns ska gälla för alla. Det är ingen liten grupp man talar om, det finns cirka 1,6 miljoner medborgare som passerat 70 år i vårt land. Uppmaningen till den här gruppen har varit att man inte skulle gå till affärer utan skaffa någon annan som gjort det åt sig. Nu gäller alltså de tre reglerna ovan för alla medborgare.
Det är snart dags för den årligen återkommande vaccineringen mot säsongsinfluensa, den är gratis för alla inom riskgrupperna men det blir inte som vanligt med den heller i år. Tidigare har man haft så kallat öppet hus, men i år måste man beställa tid för att undvika köer vid vaccineringen. Tidsbokningen ska helst göras digitalt på 1177:s hemsida för den vårdcentral man tillhör. Det går även att boka via telefon. Man måste också ha en ifylld hälsodeklaration med sig vid besöket. På 1177:s hemsida finns en länk till blanketten men den saknas på vårdcentralens sida där man bokar tiden. Väldigt många gamla har inte tillgång till internet och kan alltså inte göra bokningen eller fylla i hälsodeklarationen den vägen. Risken finns då för att det ändå skapas köer när man skall vaccinera sig eftersom hälsodeklarationen måste fyllas i på plats.