Två veckor – så länge håller ett nyårslöfte

Under januari är det många som vill göra en nystart. För många handlar det om att dricka mindre alkohol eller att helt avstå, att ta en vit månad. Enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ överväger närmare 6 av 10 alkoholkonsumenter en vit månad under 2024 och 3 av 4 (74 procent) skulle kunna tänka sig att dra ner på sitt drickande under en period.

Januari är en månad när många kör en omstart och minska sitt alkoholintag. Debattören ger tips på hur man kan få nyårslöftet att vara längre än till andra fredagen på nya året.

Januari är en månad när många kör en omstart och minska sitt alkoholintag. Debattören ger tips på hur man kan få nyårslöftet att vara längre än till andra fredagen på nya året.

Foto: Christine Olsson

Debatt2024-01-12 19:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Problemet är bara den att de flesta inte håller ut mer än två veckor. I dagarna infaller nämligen Quitters day, den dag då många ger upp sina nyårslöften. Övertygelsen och motivationen som ett nyårslöfte innebär börjar faktiskt falna redan andra fredagen i januari enligt data från träningcommunityt Stravas användare. 

Att ta en paus från alkoholen har positiva medicinska effekter och kan även leda till förändrade vanor som består. En alkoholpaus ger dig tid att reflektera över vilken plats alkoholen tar i ditt liv och hur det kanske påverkar personer i din närhet. 

Hur gör man då för att hålla på sitt nyårslöfte längre än till andra fredagen i januari? 

Enligt forskning finns det smarta metoder för att få sina nyårslöften att hålla. Om du väljer att börja med någonting, i stället för att sluta med någonting, så har du större chans att uppnå dina mål – eller om du ersätter ett beteende med ett annat. Kring alkoholvanor kan det till exempel handla om att ersätta kompishängets ”ta en öl”, med att gå och ta en fika. Eller att umgås genom aktiviteter som inte kretsar kring alkohol.

Trots att Sverige är världskända för ordet lagom, så är det sällan vi använder oss av den filosofin när det kommer till vårt umgänge med alkohol. Många tar kanske ett par glas mer än vad de egentligen hade tänkt sig från början, eller skulle vilja. Ofta av helt slentrianmässiga skäl. Många gånger blir det inte så mycket roligare efter ytterligare två-tre glas. Problemet är att när man kommit i gång och druckit de där två-tre glasen så tappar man ofta omdömet och fortsätter att dricka. 

För att nå bortom Quitters day med dina nyårslöften om mer medvetna alkoholval och få ett smartare förhållningssätt till alkohol under 2024 vill jag ge tre tips:

Hitta motivationen. Fundera över hur du vill dricka. Vad skulle bli bättre för dig om du drack mindre?

• Sätt upp ett mål för hur du vill dricka. Till exempel antal glas per vecka, och håll dig till det och drick bara när du själv vill. Stå på dig om någon tjatar på dig att dricka mer.

• Prata med dem nära dig om hur de upplever dig när du har druckit alkohol. Den vetskapen kan ge nya insikter som hjälper dig i din självreflektion.

Du kan absolut nå bortom Quitters day med dina löften om mer medvetna alkoholval. Vi vet att det går – av erfarenhet – och vi ser i vår undersökning att var tredje som dricker alkohol har tagit en vit månad någon gång de senaste två åren och att drygt var annan under de senaste två åren dragit ner på sitt drickande under en begränsad period. Så vi vet att det går. 

Lycka till med ett mer medvetet alkoholår 2024.