Ungas mående måste tas på allvar

Barn och unga mår sämre och sämre. Lätta psykiska besvär som stress, sömnsvårigheter, nedstämdhet och stark oro har ökat de senaste åren och mest utsatta är unga kvinnor, personer med funktionsvariation och hbtq-personer.

Barn och unga mår allt sämre och de signalerna måste tas på allvar, menar skribenterna.

Barn och unga mår allt sämre och de signalerna måste tas på allvar, menar skribenterna.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2021-01-11 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ökade psykiska ohälsan måste tas på stort allvar och det måste finnas lättillgänglig hjälp för de som behöver den. 

Därför satsar Länsunionen i Region Kalmar län (Liberalerna, S och C) nu 5 miljoner kronor i budgeten för 2021 för att utöka barn- och ungdomshälsans uppdrag. Barn och unga med psykisk ohälsa ska uppleva en tydlig väg in i vården och veta att det är till barn- och ungdomshälsan en i första hand ska vända sig för att få hjälp. Precis som att primärvården är en naturlig väg in för vuxna med psykisk ohälsa ska samma princip gälla för barn och unga med psykisk ohälsa.

När vi nu ger barn- och ungdomshälsan ett utökat uppdrag ligger stort fokus på geografisk tillgänglighet och ett brett utbud av behandlingar. Det ska vara lätt att få hjälp oavsett var i länet du bor och oavsett av vilken anledning du söker hjälp. Förhoppningen är även att satsningen kommer minska belastningen på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, och att fler ungdomar kan fångas upp i ett tidigare skede. 

Länets ungdomsmottagningar är också en viktig verksamhet som tillsammans med länets kommuner ska främja hälsa med fokus på sexuell hälsa och rättigheter. En handlingsplan ska tas fram för att stärka ungdomsmottagningarna i länet och ett särskilt fokus läggs på att införa digitala verktyg som stöd till verksamheten. Under coronapandemin har digital mottagningsverksamhet testats och ambitionen är att den ska bli en del av ordinarie utbud. 

Det ska vara lätt för ungdomsmottagningarna, precis som för patienter, socialtjänsten, elevhälsan och sjukvårdspersonal, att hitta rätt och det ska vara tydligt för alla aktörer att barn- och ungdomshälsan utgör vägen in i vården för barn och unga med psykisk ohälsa. En tydlig väg genom vården ger inte bara ökad trygghet utan säkerställer att våra barn och unga får lättillgänglig hjälp på rätt vårdnivå. Genom att skapa förutsättningar för god psykisk hälsa hos våra barn gör vi Kalmar län till möjligheternas region för alla.