Det är önskvärt när de som representerar en politisk organisation ändå försöker förhålla sig till sanningen istället för att sprida missinformation. På flera punkter har Ungsvenskarna tydligt missförstått det aktuella lagförslaget:
- Lagen handlar om förenkling av processen att byta juridiskt kön, inte om hormonbehandling eller underlivskirurgi utan en helt reversibel process.
- Lagen innebär en tydligare uppdelning mellan juridiskt och biologiskt kön.
- Att man ska få byta från 16 år betyder inte fullständigt självbestämmande utan den som är under 18 år måste fortfarande ha vårdnadshavare som samtycker och det är alltjämt en process som kommer ta flera månader och inkluderar en betänketid. Med ett juridiskt könsbyte följer en lång process med att se till att rätt personnummer finns på ID-handlingar, bankpapper, skolbetyg, intyg med flera. Alltså betydligt krångligare än för den som endast byter efternamn efter att ha gift sig. Inget man gör ”hux flux” för att som man få tillträde till kvinnors utrymmen.
- Jag vet inte i vilken värld Ungsvenskarna lever i men jag har då aldrig behövt visa legitimation för att få tillträde till damernas omklädningsrum i simhallen. Vårt juridiska kön säger absolut ingenting om var vi byter om och duschar. Flertalet transpersoner känner sig dessutom obekväma med offentliga omklädningsrum och undviker dessa i största möjliga mån. Många simhallar, idrottshallar och skolor har försökt tillmötesgå denna (mycket lilla) grupp genom att erbjuda egna ombytes- och duschmöjligheter.
- Den som är påläst om idrottsvärlden vet redan att inte ens transpersoner som genomgått ett komplett biologiskt könsbyte kan tävla fritt. Det är ständiga diskussionerna och utredningar och varje enskilt fall synas i sömmarna (vilket gör att många transpersoner slutar med idrott helt). Det finns ingen anledning att tro att det skulle ändras med den nya lagen.
- Kvinnojoursexemplet belyser istället en punkt som Piratpartiet har på sin agenda, nämligen utbyggnad av skyddat boende för män och transpersoner.
- I dagsläget genomgår cirka 60 personer per år ett könsbyte i Sverige och man räknar med att ungefär 0,4% av den svenska befolkningen identifierar sig som transperson (många lever dock dolt och kommer aldrig söka vård eller att göra juridiskt könsbyte). Det är en mycket liten grupp i Sverige men med hög representation inom psykisk ohälsa.
Vi i Piratpartiet vill ha självbestämmande över rätten att definiera sin identitet. Den nya lagen är ett steg i rätt riktning.