Upp till bevis – för pensionärernas skull

Pensionerna ska höjas – det handlar om respekt för dem som byggt vårt land.

Mer pengar i plånboken. Det hoppas skribenterna ska bli verklighet för landets pensionärer.

Mer pengar i plånboken. Det hoppas skribenterna ska bli verklighet för landets pensionärer.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-06-03 05:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi socialdemokrater har presenterat ett förslag om garantitillägg som skulle ge en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken redan i augusti. Totalt kommer en miljon pensionärer att få i genomsnitt 750 kronor mer i plånboken. I Kalmar län kommer den socialdemokratiska regeringens förslag att ge 33 678 pensionärer mer pengar i plånboken.

Alldeles för många har en för låg pension och tvingas inse att pensionen inte ens räcker för att köpa presenter till barnbarnen. Det här gäller många människor som arbetat hårt och gjort rätt för sig hela yrkeslivet. Så här ska vi inte ha det i Sverige. Sverige kan bättre.

Vårt förslag om ett garantitillägg gör skillnad. Hela 80 procent av dem som kommer att få 1 000 kr mer skattefritt varje månad i pensionshöjning om vårt förslag går igenom i riksdagen är kvinnor. Många av dem har jobbat som exempelvis vårdare inom hemtjänsten i Kalmar, lokalvård i Oskarshamn eller arbete i butik i Västervik. Vårt förslag minskar därmed pensionsgapet mellan män och kvinnor och är en viktig jämställdhetsreform. Störst effekt får reformen för den mest utsatta gruppen pensionärer som är ensamstående kvinnor över 80 år.

Förslaget riskerar att inte gå igenom i riksdagen på grund av att högermajoriteten ställer sig emot med moderater och sverigedemokrater i spetsen. Vi vill stärka pensionerna för dem som har det sämst ställt med upp till 1 000 kr i månaden, medan våra motståndare vill sänka skatten i stället – något som inte alls ger samma effekt, speciellt inte för våra kvinnliga pensionärer. 

Alla partier säger sig stå upp för höjda pensioner. Men vilka kommer att göra det när det verkligen gäller? I vår ska riksdagen rösta om pensionshöjningen. 1 000 kronor mer i plånboken för de pensionärer som behöver det som mest står på spel. Nu är det upp till bevis för Sveriges riksdagspartier.