Upprätthåll kollektivtrafiken – kör bil

Kollektivtrafiken är just nu en av de största smitthärdarna. Alla har inte bil och för många personer är kollektivtrafiken fortfarande en nödvändighet.

Debatt2020-04-27 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi med bilar kan därmed hjälpa, avlasta och bidra till minskad smittspridning i dessa tider. Sverigedemokraterna har i skatteutskottet lagt ett utskottsinitiativ för att tillfälligt slopa trängselavgiften. Detta för att underlätta de hårt drabbade Stockholms- och Göteborgsregionerna.

För många regioner är det frestande att göra stora nedskärningar i kollektivtrafiken. Sjukskrivningstalen bland förare är höga och avgångar ställs in. I våra större städer har detta lett till stor trängsel i rusningstid på både bussar och tåg. Vår uppmaning till styrande politiker ute i landet är att försöka hålla så hög turtäthet som möjligt. Vi ser det som en självklarhet att regeringen går in och stödjer detta.

För att minska smittspridning och underlätta i människors vardag föreslår Sverigedemokraterna därför följande åtgärder inom kollektivtrafiken:

  Säkerställ att tillräcklig mängd kollektivtrafik och färdtjänst tillhandahålls. De som arbetar inom samhällsnödvändiga områden och inte kan använda bil behöver kollektivtrafiken. Det är inte acceptabelt att minska antal turer och öka smittrisken. 

  Sätt in särskilt tillfälligt stöd till trafikbolag för att upprätthålla nödvändig trafik, säkra fler avgångar och personal i storstadsregionerna, samt hjälp att undvika konkurser för trafikbolag i mindre orter.

  Erbjud alternativ till samhällsviktig personal, exempelvis samordning med taxibolag eller erbjud cykel, för att undvika trängseln i kollektivtrafiken. 

  Underlätta bilåkande genom ett tillfälligt slopande av lokala parkeringsavgifter. 

På vissa platser är det avgörande i kristid att snabbt komma fram och angöra med bil. Detta förhindras många gånger då antalet parkeringsplatser minimerats och att parkeringsplatser anlagts långt ifrån entrén. Kommuner bör därför tillfälligt avsätta/anlägga parkeringsplatser.

Trängseln har ökat på parkeringar i bostadsområden till följd av att jobbpendlare uppmanats arbeta hemifrån istället för på arbetsplatsen. Här kan kommuner upprätta fler temporära parkeringsplatser och lätta på reglerna om var man får parkera.

Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar och gör vårt yttersta för att minimera smittspridning, privatpersoner såväl som beslutsfattare. Allt för att rädda vården och skydda de mest utsatta. Sverige står inför den största utmaningen i modern tid – nu måste vi arbeta tillsammans. 

Patrik Jönsson (SD), Riksdagsledamot Trafikutskottet