Utan moln ser den digitala framtiden mörk ut

Aldrig tidigare har det investerats så mycket i it-infrastruktur i Sverige. Nu måste Kalmar läns kommuner och 18 000 företag dra nytta av möjligheterna i den nya molnteknologin, menar Peter Kocsis på Atea Sverige.

Peter Kocsis, nationell chef för managerade tjänster på Atea Sverige.

Peter Kocsis, nationell chef för managerade tjänster på Atea Sverige.

Foto: Pressbild

Debatt2021-01-23 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under 2021 öppnar Microsoft nya datacenter i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. Även Facebook och Amazon har öppnat anläggningar på svensk mark. Aldrig tidigare har det investerats så mycket i it-infrastruktur i Sverige.

Regeringens digitaliseringsstrategi slår fast att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Men trots god tillgång till fibernät och stor internetvana riskerar vi att halka efter i den globala utvecklingen. En starkt bidragande orsak är föråldrade it-system och uteblivna satsningar på ny teknik så som molntjänster, inte minst inom offentlig sektor.

Molnet är ett samlingsnamn för it-tjänster som tillhandahålls över internet. Förenklat innebär molnet att information och tjänster går att komma åt överallt, i stället för att varje enskild verksamhet driver sitt eget fysiska datacenter.

Molnet kan bli en enorm tillgång för Kalmar läns företag och kommuner. Det möjliggör effektivitet, ökad säkerhet och nya innovationer, samtidigt som det bidrar till kapade kostnader och skapar nya arbetstillfällen. På så sätt kan tid och resurser frigöras till förmån för verksamheterna och personalen, exempelvis inom skola, vård och omsorg. Molnteknologin är dessutom hållbar ur ett klimatperspektiv.

Så varför tar inte fler steget över till molnet? Sannolikt skapar regleringar som Cloud Act och GDPR en osäkerhet, som gör att säkerhetsfrågor dras till sin mest extrema spets. Information om rikets säkerhet bör inte flyttas till ett moln utomlands. Men vad säger att en kommun inte ska kunna lagra icke-känsliga bygglovsansökningar eller information om den lokala batteriåtervinningen i molnet?

Genom hybrida molntjänster kan molnet anpassas utifrån verksamhetens behov. Företag och offentlig sektor kan då styra vilken information som lagras i molnet i Sverige respektive utomlands, och vilken information som sparas lokalt på egna servrar.

Om företag och offentlig sektor inte använder den nya tekniken riskerar Sverige att tappa positionen som ledande it-nation. Digitaliseringens kraft kan bidra till ett hållbart samhälle där alla får vård och utbildning efter behov. Att ta steget in i molnet skulle stärka verksamheten och innovationsförmågan hos Kalmar läns kommuner och företag, och samtidigt bidra till att göra Sverige världsledande. Annars ser vår digitala framtid tyvärr mörk ut.