Utan våra medlemmar stannar vården

Vårdförbundets yrkesgrupper står i frontlinjen under coronapandemin, kompetenta och stolta över att kunna bidra till att en medmänniska får god hälso- och sjukvård.

Sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker är livsviktiga yrkesgrupper som står i frontlinjen under coronapandemin, menar skribenten.

Sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker är livsviktiga yrkesgrupper som står i frontlinjen under coronapandemin, menar skribenten.

Foto: Jens Alvin/arkiv

Debatt2020-10-08 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det personliga priset kan bli mycket högt, skyddsutrustningen skaver och gör det svårt att se och andas och risken att själv bli smittad finns där hela tiden. Att inte kunna möta patienten på vanligt vis är påfrestande för båda parter och arbetstempot är tidvis oerhört högt och de yrkesetiska frågorna stora och ibland obesvarade. 

Vem väljer att utsätta sig för att få covid-19 på jobbet? Svaret är att många inte ens tvekar, utan ställer upp med ändrade arbetstider, flyttad semester, övertid och dubbelpass. Vårdens hjältar tvekar inte att rädda liv på centraloperation, IVA, akuten med mera eller att åka hem till patienten som inte kan eller får ta sig till hälsocentralen på grund av coronainfektion.  

Sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker är i coronatider de som är supertuffa och värdesätter andra människors hälsa högt. 

Alla dessa livsviktiga yrkesgrupper är dock en bristvara idag, regioner såväl som kommuner och privata vårdgivare har svårt att behålla sina anställda. Det behövs bättre arbetsvillkor, vilja att satsa på karriär och en större förmåga att ge en god arbetsmiljö. Det kompakta ointresset att lönevärdera efter kompetens och erfarenhet håller i sig och samtalen kring lönejämförelse med likvärdiga yrkesgrupper är urvattnade.  

Utan Vårdförbundets medlemmar stannar vården och utan arbetsgivarens satsningar kan du och jag inte få en god hälso- och sjukvård.