Utveckling – eller inveckling?

Debatt2019-08-29 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu nĂ€r vĂ€rnskatten tas bort fĂ„r den som tjĂ€nar 80 000 i mĂ„naden en dryg tusenlapp var mĂ„nad mer att röra sig med utöver den sedvanliga löneökningen pĂ„ fler procent Ă€n vad du och jag fĂ„r.

NÀr sÄ höginkomsttagarna fÄr sitt, som C och L pÄ riksnivÄ krÀvt, borde det vara naturligt att ge kommunerna lite extra, sÄ att vi andra inte riskerar drabbas av kommunala skattehöjningar istÀllet.

Regeringen, med S i spetsen, gĂ„r – Ă€ntligen – ut med ett förslag om förbĂ€ttrad fördelning av resurser kommuner emellan.

Det Àr sÄklart för lite och för sent, men bÀttre Àn ingenting alls. Det behövs betydligt mer i framtiden. Vi fÄr se vad man fÄr med sig de motstrÀviga C och L pÄ i budgetförhandlingarna i höst.

För Vimmerbys del anser Ingela frÄn C att de extra pengarna nog kommer att innebÀra mindre behov av effektiviseringar.

NÄgot som Helen, Daniel och Peter frÄn S vÀljer(?) att misstolka som att C inte vill göra nÄgra effektiviseringar alls...

Och sĂ„ brĂ„kas det om en frĂ„ga som inte ens finns – inveckling istĂ€llet för utveckling.

Den verkliga frÄgan Àr: vad ska vi göra?

Ingela kontrar med att utvecklingsarbete Àr nÄgot alla ska delta i.

Det Ă€r VĂ€nsterpartiet med pĂ„. Vi har massor av idĂ©er. Det har de andra partierna ocksĂ„. Vi nĂ„ddes i veckan av beskedet att befolkningen i Vimmerby kommun minskar. HĂ€r hade S en vision om att arbeta för att den ska öka, till 17 000 personer.

VĂ€nsterpartiet sĂ„g sĂ„klart djupare pĂ„ det hĂ€r och inser att en ökning med cirka 1 300 invĂ„nare kan vi inte fĂ„ till genom enbart nybyggnation av vare sig lĂ€genheter eller villor. HĂ€r mĂ„ste fler resurser utnyttjas. Och turligt nog finns det sĂ„dana.

Det finns tomma hus pÄ landet. Alla Àr sÄklart inte inflyttningsbara. Men mÄnga Àr det. Runt om i landet har smÄ bygder pÄ egna initiativ inventerat dessa och frÄgat Àgarna till dem om de 1) kan tÀnka sig flytta dit sjÀlva? 2) sÀlja? Eller 3) hyra ut?

Det Àr inte aktuellt med nÄgot i mÄnga fall, men i flera fall Àr det sÄ. Det hÀr Àr nÄgot kommunen skulle kunna samordna mycket bÀttre Àn ideella krafter, arbetande i bara sin egen del av kommunen.

Fler invĂ„nare pĂ„ landet skulle hjĂ€lpa till att sĂ€kra skolorna – och hĂ€r blir det faktum att det FINNS skolor ett dragplĂ„ster att anvĂ€nda – bevara servicen som finns pĂ„ orten och ge större underlag för fler företag att leva pĂ„ landsbygden samt öka intĂ€kterna för kommunkassan.

Det som Àr bra för en kommunÀnda Àr bra för hela kommunen.

Det Àr ETT exempel pÄ hur VÀnsterpartiet vill delta i utvecklingen av Vimmerby kommun. Hela kommunen. IstÀllet för att tjafsa om ickefrÄgor.

Är ni med, ni andra partier?

LĂ€s mer om