Äntligen "nattis" i Vimmerby – efter sju års kamp

Efter sju år så föreslår nu kommunstyrelsen i Vimmerby att skjuta till medel för en avdelning för barnomsorg på obekväm tid, ett ”nattis”. Vänsterpartiet i Vimmerby lyfte frågan första gången hösten 2014 och fick svaret av styrande S och M att det var för dyrt.


"De barn som hade behov 2014 går nu på högstadiet, kockar och personal inom industri, dagligvaruhandel och i omsorg och vård har fått söka andra jobb eller flyttat", skriver debattörerna, med anledning av ks förslag att skjuta till pengar till barnomsorg på obekväm tid i Vimmerby.

"De barn som hade behov 2014 går nu på högstadiet, kockar och personal inom industri, dagligvaruhandel och i omsorg och vård har fått söka andra jobb eller flyttat", skriver debattörerna, med anledning av ks förslag att skjuta till pengar till barnomsorg på obekväm tid i Vimmerby.

Foto: Alf Pergeman/TT

Debatt2022-02-10 17:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

• 2016 konstaterade skolinspektionen att i 70 procent av landets kommuner har de som arbetar på obekväm tid möjlighet att lämna sina barn utanför dagtid. (V) ville att Vimmerby kommun skulle kartlägga hur stort behovet var och planera för detta. Det är sex långa år från idag.

• 2017 la vi återigen fram förslag på barnomsorg på obekväma tider. Då var svaret att det skulle bli, men inte när.

• 2018 röstade alla partier mot Vänsterns förslag att starta upp i befintliga lokaler med kvällar och helger. Det var bara Vänsterpartiet som såg det angeläget att försöka klara bristen på personal, konkurrensen om kompetens på arbetsmarknaden och det ojämnställda och orättvisa i att det inte fanns möjlighet utanför dagtid. 

De barn som hade behov 2014 går nu på högstadiet, kockar och personal inom industri, dagligvaruhandel och i omsorg och vård har fått söka andra jobb eller flyttat. Arbetskraft i Vimmerby är fortfarande beroende av sina gamla föräldrar för att ha förutsättningen att förvärvsarbeta.

Vänsterpartiet såg redan 2014 att kompetensbristen i vissa yrken var överhängande, och att förutsättningen för många var barnomsorg för att kunna arbeta obekväma tider. Att frågan också är viktig för ranking i näringsliv och företagande har vi tagit för givet.

Kommunens egna anställda har fått längre kvällar och varannan helg med långa pass, vilket givetvis ökar trycket på utökad tid för omsorg. Behovet av platserna är akut och likaså behovet av kompetens i kommunen. Vimmerby kommun har varken tid eller råd att vänta på kvällar och helger i några år till utan vi i Vänstern menar fortfarande att uppstart och personalrekrytering bör startas upp i befintliga lokaler kvällar och helg. 

Vänsterpartiet har envist drivit frågan om barnomsorg på obekväm tid under lång tid. Om övriga partier hade förstått behovet hade möjligheten varit igång för länge sedan, med enklare medel. Att det krävts sju års kamp från vår sida innan det blir verklighet är dåligt betyg för kommunen. 

Nu gläds vi åt att frågan äntligen är på bordet, och ser att lösningen i förskolan i Nybble kommer bli en heltäckande och fin verksamhet, det är barn och arbetaren värda i Vimmerby. Vårt arbete har fått resultat!

Peter Fjällgård 

Jens af Ekenstam Stenman

Vänsterpartiet i Vimmerby