(V): Därför är det en urusel affär att sälja Granen

Dags för lite långsiktighet – det finns flera starka argument för att behålla Granen i kommunens ägo, tycker representanter för Vänsterpartiet i Vimmerby, som också uttrycker förvåning över alla partier i kommunstyrelsen inte fått information i frågan.

Risk för att de boende på Granen drabbas av hyreshöjningar och inte troligt att man hittar en köpare som vill betala det huset värderats till – V-debattörerna tycker det är bättre att Granen förblir i kommunens ägo.

Risk för att de boende på Granen drabbas av hyreshöjningar och inte troligt att man hittar en köpare som vill betala det huset värderats till – V-debattörerna tycker det är bättre att Granen förblir i kommunens ägo.

Foto: Simon Uggla

Debatt2022-04-12 10:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med viss förvåning läser vi i media att ”kommunen” vill sälja Granen. Vilka ”kommunen” är, är lite oklart, för frågan har inte diskuterats brett mellan partierna. I vart fall har inte Vänsterpartiet informerats om att ett beslut kan ligga så nära i tiden att det bara är ”att trycka på knappen” som Jacob Käll (C) uttryckt det. 

Eftersom vi sitter i kommunstyrelsen så har vi trott att vi ska få information och diskussion om vad som är på gång i god tid, men tydligen är det inte så den borgerliga alliansen vill leda Vimmerby.

Saken har som många minns varit aktuell förut, men efter förra valet försvann frågan obemärkt bort, utan att vi fick klart för oss riktigt varför. Vi tyckte inte att just varför spelade så stor roll då, för det fanns, och finns, två väldigt starka argument för att behålla Granen i kommunal ägo.

För det första så är den viktigaste frågan hur de som bor på Granen idag påverkas. Inget kontrakt i världen kan garantera att verksamheten i huset med matsal och närmare tillgång till hemtjänst blir kvar. Risken är också stor att en försäljning kommer leda till högre hyror både för boende och för kommunen för de lokaler som vi hyr av oss själva idag. 

För det andra så är det en urusel affär för kommunen att sälja Granen. När det begav sig förra gången 2016 så hade kommunen hyresintäkter på 7 miljoner från Granen, varje år. Alla priser har ökat och idag är det såklart mer än så. Nu värderas huset till 50 miljoner, men med tanke på kraven majoriteten vill ställa på en köpare är det inte troligt att vi kan få den summan. Naturligtvis kostar Granen också i drift varje år, men kort sagt är det en mycket bra affär för kommunen att fortsätta äga själva.

Ett tillskott av kapital genom kan göra det lättare för kommunen att göra andra nyinvesteringar, men det bygger ingen långsiktigt stark ekonomi. Det är dags att Vimmerby kommun slutar göra dåliga affärer, och börjar tänka långsiktigt. 

Förra gången stod Vänsterpartiet ensamma för att bevara Granen och glädjande nog tog övriga partier till slut ställning för samma sak. Det är lite ledsamt och onödigt att samma fråga kommer upp igen, men vi står självklart fortfarande för vår åsikt. Vi ska göra vårt bästa för att förnuftet segrar även denna gång.