(V): Flera vinster med fyra skoldagar istället för fem

Du som är ungdom – vad skulle du tycka om att gå fyra dagar i veckan på gymnasiet? Vänsterpartiet i Vimmerby har lämnat in en motion om just det.

Fyradagarsvecka skulle kunna locka fler att söka till Vimmerby gymnasium, tror författaren till debattartikeln.

Fyradagarsvecka skulle kunna locka fler att söka till Vimmerby gymnasium, tror författaren till debattartikeln.

Foto: Fredrik Persson/TT

Debatt2021-04-26 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många gymnasieelever har ofta väldigt glesa scheman. Jag har sett exempel på när elever bara haft en lektion en dag och två en annan i veckan. Tanken att flytta den där enda lektionen till dagen med två ligger inte så långt bort.

Det här med fyra dagar fungerar inte på alla program, men motionen föreslår att man ska titta på det och införa det där det går.

Vilka förlorar på det?

Det går säkert hitta någon negativ effekt någonstans, den enda som framförts hittills är att det kan bli stressigare de dagar man ska gå i skolan. Då tänker jag på när jag själv gick i gymnasiet och hur vi hade 35 schemalagda lektioner i veckan.
En sak jag själv vill lyfta fram är att schemaläggaren kan få en svårare arbetsuppgift.

Vilka vinner på det?

Eleven själv, som får en extra dag ”fri” i veckan. Den kan användas för studier, rekreation, arbete, extra sovmorgon, fritidsaktiviteter. Om alla program det gäller kan få samma dag schemafri, kan dagen bli ”fri” för lärarna att hålla konferenser, göra studiebesök, studera och planera – kanske behövs inte ens några särskilda studiedagar som bryter schemat längre?
En annan poäng är att frånvaron kan minska, då jag ofta hört saker som att ”Det är ingen idé att åka till skolan för en enda lektion”.

Kostar det något?

Nej, det behöver det inte göra. Tvärtom kan kommunen vinna på det. Idag betalar vi netto 4,2 miljoner om året i IKE – Interkommunal ersättning – för elever från Vimmerby som går i gymnasiet i andra kommuner. Om Vimmerby gymnasium genom det här lockar fler att studera, både från vår egen kommun och andra, så kanske vi istället kan få ett överskott om samma summa? Då har vi förbättrat kommunens ekonomi med 8,4 miljoner!

Argument emot?

Några trista utvecklingsfientliga röster har hörts om att de minsann själva fick gå fem dagar i veckan, så varför ska ni unga ha det bättre? Jag brukar då fråga varför de själva skulle ha det bättre än sina föräldrar, som fick gå sex dagar i veckan? Det är liksom inget argument.

Går det här att genomföra?

Jodå, det går. I vart fall klarar man det i Tingsryd.