Nödvändigt att satsa på vård och omsorg – nu

Trots brister och larm från personalen har satsningarna på vård och omsorg uteblivit, menar V-debattörerna, som lovar att pressa på för bättre villkor i Vimmerby.

"Varken regering, region eller kommunledning har ens börjat göra de satsningar på vård och omsorg som den så väl behöver. Om det inte skett i denna akuta situation – när ska då satsningarna komma?", skriver vänsterpartisterna Lars Johansson och Peter Fjällgård i en debattartikel.

"Varken regering, region eller kommunledning har ens börjat göra de satsningar på vård och omsorg som den så väl behöver. Om det inte skett i denna akuta situation – när ska då satsningarna komma?", skriver vänsterpartisterna Lars Johansson och Peter Fjällgård i en debattartikel.

Foto: Vimmerby Tidning, arkiv/Fredrik Sandberg, TT-bild

Debatt2022-02-07 18:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter två långa år verkar det nu som att pandemin närmare sig sitt slut. Om det är något som blivit plågsamt tydligt under denna tid är det hur bräcklig vår sjukvård och äldreomsorg är. Nu måste det göras krafttag för att rätta till problemen!

Under årtionden har vården av våra sjuka och sköra pressats och skurits ned. Det är ingen nyhet, inte minst personalen själva har om och om igen larmat om en ohållbar arbetssituation. Tyvärr har inte larmen räckt, utan år efter år har det tillåtits fortgå, med utbrända människor och brister i vård och omsorg som resultat. 

undefined
"Under årtionden har vården av våra sjuka och sköra pressats och skurits ned. Det är ingen nyhet, inte minst personalen själva har om och om igen larmat om en ohållbar arbetssituation. Tyvärr har inte larmen räckt, utan år efter år har det tillåtits fortgå, med utbrända människor och brister i vård och omsorg som resultat."

I den pandemi vi genomlever har bristerna blivit plågsamt tydliga. När sjuksköterskor, undersköterskor och läkare inte orkar med för att de saknar tillräckligt med kollegor samtidigt som det är extremt tryck på vården, försvinner de en efter en, och det blir ännu färre behöriga på plats att sköta jobbet. Vi måste vända denna negativa spiral! 

Redan våren 2020 larmades det om katastrof på många avdelningar. Näringslivet, kulturen och föreningslivet fick miljardstöd för att överleva, vilket självklart var nödvändigt, men stora satsningar på sjukvården uteblev. Nu i vinter vi har fått veta att restriktionerna införts inte bara för att skydda människors hälsa, utan även för att sjukvården annars inte klarar sitt uppdrag. 

Trots att samma brister blev tydliga i början av 2020 har inga stora beslut fattats, på någon nivå. Varken regering, region eller kommunledning har ens börjat göra de satsningar på vård och omsorg som den så väl behöver. Om det inte skett i denna akuta situation – när ska då satsningarna komma? 

Efter årtionden av press och nedskärningar kommer det ta lång tid att komma till en hållbar situation, men desto större behov av att börja omgående! För att vända utvecklingen och stegvis gå mot en hållbar arbetssituation för vårdens alla arbetare måste akuta satsningar göras. Scheman som inte skapar stress och ohälsa, rejäla lönehöjningar och mer resurser för personal är en bra start. 

Här i Vimmerby kommer vi att pressa på för att det ska bli verklighet. 

Peter Fjällgård

Lars Johansson

Vänsterpartiet Vimmerby