V och LPo: "Kinda framstår som ett vuxendagis"

Vad håller Centern, Liberalerna och Moderaterna på med i Kinda? Det är med bestörtning vi ser hur maktbegäret hos C, L och M kastat in Kinda i ett politiskt kaos.

Medborgarna i Kinda kommun måste kunna förvänta sig mer av sina folkvalda, menar Erik Andersson (V) och Pierre Ländell, (LPo).

Medborgarna i Kinda kommun måste kunna förvänta sig mer av sina folkvalda, menar Erik Andersson (V) och Pierre Ländell, (LPo).

Foto: Dennis Petersson

Debatt2021-01-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mitt under mandatperioden, i en pandemikris, utan lagstöd och utan dialog tänker de välja om kommunstyrelsens presidium eftersom C och L upplever att de inte har fått sitt minoritetsamarbete med Socialdemokraterna att fungera.

Kommunallagen är tydlig, det får endast göras om det finns en ny majoritet i fullmäktige. I fullmäktige samlar den nya maktkonstellationen C, L och M ihop 14 mandat och övriga partier 21. 14 mandat är inte majoritet. Men måste vi ge Kindas medborgare ett politiskt kaos? Den C + L-budget som gäller för 2020 i Kinda stod en stor majoritet i fullmäktige bakom trots våra invändningar. Hade någon av våra budgetförslag fått samma stöd han vi jublat och stolt presenterat att den stora enigheten ger oss utmärkta förutsättningar att genomföra vår politik. Men så reagerade inte C och L. De valde istället att ägna sin tid och energi åt att gnälla och konspirera för att Socialdemokraterna haft fräckheten att vädra lite missnöje med budgeten innan de slutligen ställde sig bakom den. 

Nu får diskussioner och beslut kring viktiga frågor läggas åt sidan när C, L och M istället tvingar oss att hantera deras maktspel. Vi är redan nu i ett läge med ett bubblande missnöje bland medborgare som känner sig överkörda och negligerade av oss politiker. I detta maktspel går ytterligare förtroende för oss politiker förlorat och det smittar av sig på oss alla. Det kommer att ta tid att läka. Vägen framåt borde gå genom dialog och frivillighet. Kanske med ett samstyre likt det i Ydre som förebild. Det finns en möjlighet för oss politiker att ta ett gemensamt ansvar för den uppkomna situationen. 

Men den möjligheten har den nya maktkonstellationen, C, L och M, hittills inte varit intresserade av att ta. För dem har interna förhandlingar, spel om politiska positioner och tillhörande arvoden varit det enda intressanta. Ansvaret för den här maktcirkusen ligger främst hos C och L. Agerandet är som hämtat från en skolgård. C och L framstår som dryga och egoistiska tonåringar med mobbartendenser som utesluter och byter lekkamrater när de inte får precis som de vill. Först var det LPo och nu är det S som dumpas när det känns spännande att leka med Moderaterna istället. 

Vi är eniga om att medborgarna i Kinda kommun måste kunna förvänta sig mer av sina folkvalda än detta. Kinda framstår som ett vuxendagis. Det är ovärdigt!