Finns ingen idé om hur kommunen ska styras långsiktigt

"Istället för att prata politik och hur man tänker lösa problemen att rekrytera personal till kommunen har den största delen av tiden gått åt till personstrider", skriver Lars Johansson, Vänsterpartiet i Vimmerby, som vill ha svar från majoriteten hur ekvationen stora investeringar och skattesänkning ska gå ihop.

"Styrningen av en kommun borde inte handla om personligheter, utan om vilka förslag som läggs och vad den grundläggande tanken för styrningen är. Från majoriteten i Vimmerby finns det ingen sådan grundläggande tanke, och därför blir det heller ingen styrning värd namnet", skriver Lars Johansson (V) i en debattartikel.

"Styrningen av en kommun borde inte handla om personligheter, utan om vilka förslag som läggs och vad den grundläggande tanken för styrningen är. Från majoriteten i Vimmerby finns det ingen sådan grundläggande tanke, och därför blir det heller ingen styrning värd namnet", skriver Lars Johansson (V) i en debattartikel.

Foto: Vimmerby Tidning, arkiv

Debatt2022-01-29 15:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är det viktigaste jobbet för våra lokala politiker? Det borde självklart vara att se till att de stora verksamheterna – som skola, barn- och äldreomsorg – i kommunen drivs på ett bra sätt både för de som ska använda samhällsservicen och för de som jobbar inom den. Det är till de här verksamheterna den absolut största delen av Vimmerbybornas skattepengar går, och vi behöver alla i någon del av livet förlita oss på åtminstone något av detta. 

Så varför går inte den absoluta huvuddelen av politikernas jobb åt till att sätta sig in i vilka förutsättningar som finns idag, hur personalen mår, de klagomål som kommer in och vad som kan göras för att förbättra verksamheterna? 

Jag var förut aktiv på insändarsidorna, men nu är det två och ett halvt år sedan jag skrev något själv till lokalpressen. Då hade precis det stora bråket i stadshuset och inom Centern börjat, och jag ledsnade rejält på det som ska föreställa styrningen av en kommun med 1 300 anställda och 15 000 invånare. 

Det jag skrev då var bland annat: ”Vimmerby kommuns kostnader är högre än jämförbara kommuner, men lönerna och personaltäthet för arbetare är nästan överallt lägre. Det är helt enkelt inte personalen som är orsaken till höga kostnader.[…] Det som skulle behövas är det väldigt mödosamma och tråkiga arbetet att i grunden gå igenom kommunens ekonomi, mer eller mindre post för post gå igenom vad vi gör, ifrågasätta och prioritera. Helt enkelt att göra jobbet det innebär att leda en kommun.” Och avslutade med att konstatera ”Ett byte av kommunalråd kommer inte att ändra på kommunens problem i grunden.”

undefined
"Varför går inte den absoluta huvuddelen av politikernas jobb åt till att sätta sig in i vilka förutsättningar som finns idag, hur personalen mår, de klagomål som kommer in och vad som kan göras för att förbättra verksamheterna?", undrar debattören.

Nu har snart tre år till gått, och några tydligare svar på hur majoriteten vill ha det med kommunens grundläggande verksamheter har vi inte fått. De kritiska rösterna i media från såväl personal som invånare tar aldrig slut, men heltidsanställda politiker säger knappt något om saken. Istället för att prata politik och hur man tänker lösa problemen att rekrytera personal till kommunen har den största delen av tiden gått åt till personstrider. Styrningen av en kommun borde inte handla om personligheter, utan om vilka förslag som läggs och vad den grundläggande tanken för styrningen är. Från majoriteten i Vimmerby finns det ingen sådan grundläggande tanke, och därför blir det heller ingen styrning värd namnet. 

Jag ska vara ärlig med det som majoriteten ändå har föreslagit, och jobbar med. Man har beslutat eller har förslag på att bygga ny förskola, nytt äldreboende och ny högstadieskola med mera, totalt planerar man för investeringar på över 1 miljard kronor närmaste åren. Konsekvensen av det är inte minst betydligt högre driftskostnader i hela kommunen. Var ska dessa pengar hittas, för inte kan de mena att det ska sparas mer på personalen? 

Inför årets val har det också kommit ETT politiskt förslag från majoriteten, nämligen att sänka skatten med 10 öre. Vi har enormt pressat läge bland personalen i flera av våra verksamheter, man planerar att kraftigt öka kostnaderna i kommunen genom att bygga en rad nya fastigheter, och det enda förslag för framtiden som den borgerliga majoriteten ger är att sänka skatten!? Hur det ska gå ihop tror jag inte de själva kan svara på, och här blir det tydligt att någon idé om hur kommunen ska styras långsiktigt finns helt enkelt inte.

Inför årets valrörelse kan man inte annat än hoppas på ärliga besked från majoriteten på hur de ska få ihop det de föreslår. Efter snart fyra år vid makten är det hög tid att formulera vad man vill egentligen.