Människor måste kunna vara trygga när de har kontakt med vården. Idag betyder detta: de måste kunna vara säkra på att den personal som kommer nära dem är vaccinerad mot covid-19. Ingen ska behöva vara rädd för att bli sjuk och rentav dö efter att ha kommit nära en vårdanställd, som har valt att inte vaccinera sig.
Vikten av att vård- och omsorgsanställda är vaccinerade har vi varit medvetna om en längre tid. Men om något framstår det idag som ännu viktigare. Vi har redan sett utbrott bland äldre på särskilt boende trots att de hade fått två vaccindoser. Ny forskning som redovisades i Aktuellt 22 september visar också att en stor andel av personer med nedsatt immunförsvar saknar antikroppssvar efter att ha blivit vaccinerade. Vissa har också lägre antikroppsnivåer.
Att människor själva har tagit ansvar och vaccinerat sig är alltså ingen garanti för att de inte blir smittade. Som sjukvårdspolitiker måste vi göra vårt yttersta för att minimera risken för att smittan sprids i vården. Därför måste det bli tydligt vad som gäller för personal som har valt att inte låta vaccinera sig.
Lagar sätter gränser för vad som går att göra. Men Folkhälsomyndigheten understryker att arbetsgivare inom hälso- och sjukvården och social omsorg inte bara ska förhålla sig till arbetsrätten utan också till kraven om kvalitet och en god och säker vård i lagstiftningen. Att förebygga uppkomst av infektioner och smittspridning är en grundförutsättning för kvalitet i alla former av vård eller omsorg.
Därför vill jag fråga dig: vad har du för avsikt att göra för att skapa denna grundförutsättning och garantera människor att den personal de möter i regionens verksamhet är vaccinerad?