Vad vill majoriteten i Vimmerby med kulturskolan?

Vad innebär konceptet "Sveriges bästa kulturskola" och vad betyder det för Vimmerbys ekonomi, undrar Peter Högberg (S) i sitt debattinlägg.

Peter Högberg (S) menar att den politiska majoriteten beslutat att utveckla konceptet "Sveriges bästa kulturskola" utan att kunna redogöra för vad det innebär.

Peter Högberg (S) menar att den politiska majoriteten beslutat att utveckla konceptet "Sveriges bästa kulturskola" utan att kunna redogöra för vad det innebär.

Foto: Jimmy Karlsson

Debatt2021-02-16 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På kommunfullmäktige antog vi budget för 2021. En rubrik under utvecklingsavdelningen var att utveckla konceptet ”Sveriges bästa kulturskola”. Spännande. Men jag kände en konstig känsla då jag sitter i kultur- och fritidsutskottet som ansvarar för bland annat kulturskolan. Vi har aldrig lyft denna fråga i utskottet. När jag frågar majoritetens ordförande Ola Gustafsson (KD) vad det är, så vet han inte det. 

Jag har frågat på kommunstyrelsen i november och på kommunfullmäktige i januari. Fortfarande vet majoriteten inte vad de beslutar om. Jag tycker det är mycket allvarligt. Den direkta frågan blir: är det mer saker i budgeten som majoriteten inte vet vad det är? 

Frågorna jag ställde var: Vad innebär konceptet ”Sveriges bästa kulturskola”? Hur mäter man det? Vad behöver göras för att vi ska bli bäst? Vilka kostnader kan komma?

På kommunstyrelsen i förra veckan så redovisade tjänstepersoner lite kring konceptet. Men fortfarande inte ett ord från någon representant från den politiska majoriteten (centerpartister, moderater och kristdemokrater). Frågan är fortfarande hur de ser på satsningar? Vi har ekonomiska bekymmer i kommunen och räddas under 2020 av statsbidrag från den socialdemokratiskt ledda regeringen. Då beslutar majoriteten om nya koncept, som ingen vet vad det är och om det kommer få ekonomisk påverkan.

Vi socialdemokrater vill självklart utveckla kulturskolan. Men att utveckla ett koncept som man inte vet vad de innehåller känns inte politiskt seriöst utan mer av plakatpolitik för billiga röster.