Men nu behövs det också långsiktiga politiska besked att välfärden ska fortsättas att prioriteras i framtiden, framför skattesänkningar. Genom investeringar i välfärden kan vi stärka äldreomsorgen och sjukvården, samtidigt som vi får hjulen att snurra fortare i ekonomin så att nya jobb skapas.
Under våren har den socialdemokratiskt ledda regeringen och dess samarbetspartier agerat kraftfullt för att skydda människoliv, jobb och välfärd. För äldreomsorgen och sjukvården har det varit otroligt viktigt att känna trygghet i att staten kommer täcka kommunernas och regionernas merkostnader på grund av coronaviruset.
Regeringen har också gjort ett historiskt tillskott till välfärden på 26 miljarder i generella bidrag. För Region Kalmar län och kommunerna i länet har det inneburit totalt cirka 725 miljoner. Utan dessa resurser hade vi sannolikt behövt göra stora nedskärningar och säga upp personal. Detta hade inte bara hotat äldreomsorgen och sjukvården utan också fördjupat den ekonomiska kris som pandemin har skapat.
Det som nu behövs är långsiktiga ekonomiska tillskott för att säkerställa att kommuner och regioner kan fullgöra sitt ansvar för vård av sjuka och omsorg av äldre. De tillfälliga tillskotten har skapat ett viktigt andrum, men nu krävs det utfästelser som är stabila under många år. Vi undrar vilken verklighetsförankring de politiker har som nu istället för fram förslag om stora skattesänkningar. Ute i regioner och kommuner har vi framför allt en stor vårdskuld att hantera. Sverige behöver därför fortsätta investera i vården och äldreomsorgen, inte sänka skatterna.
Investeringar i välfärden är dessutom bra jobbpolitik. Varje undersköterska som inte sägs upp är en vinst för samhället. Varje medarbetare som dessutom kan nyanställas hjälper hjulen att fortsätta snurra runt i ekonomin och leder till fler jobb i hela samhället. I ett läge när många privata arbetsgivare dessutom går på knäna skulle det vara samhällsekonomiskt vanvettigt om även sjukvården och äldreomsorgen tvingades till uppsägningar.
Vi är övertygade om att en majoritet av alla väljare vill se en tryggare omsorg om våra äldre och en bättre sjukvård där behovet styr, aldrig plånboken. Är det något vi har lärt oss från våren är det att samhället behöver bli starkare och att vi tillsammans måste bygga en tryggare välfärd. Nu måste därför regeringen och dess samarbetspartier gemensamt ta ansvar för att äldreomsorgen och sjukvården får de ekonomiska tillskott som krävs.